El problema dels desabastiment

Fa ja un temps que els distribuïdors tenen problemes per abastir alguns medicaments a les farmàcies. Últimament medicaments tan comuns com el Dalsy, trankimazin, Nolotil o la Bexsero son molt difícils d’aconseguir. S’ha calculat que hi ha afectades unes 386 presentacions.

Tenim la gran sort que les farmàcies andorranes  treballem amb majoristes d’Espanya i França, i així s’han pogut pal·liar els efectes. Tot i així, a França també tenen problemes d’abastiment i hi ha una quota  mensual o setmanal d’entrega d’alguns dels seus productes a Andorra, entre aquests productes hi ha les insulines, algunes vacunes o anticoagulants com el Xarelto, entre d’altres. Aquests  productes son mes barats a França, i aquest país no vol que es derivi una venta massiva, com va passar amb les Bexsero.

En el cas de productes com l’Adiro, AAS o els àcids acetils salicílics de 100 i 300mg, que s’utilitzen per evitar problemes vasculars. El desabastiment es culpa d’unes reformes de la fabrica que te Bayer a Leverkusen. Aquestes reformes han fet enrederir els lots servits d’Adiro i han provocat un desabastiment en cadena d’altres productes que porten l’Aspirina, com a principi actiu.

Un cas molt mediàtic va ser el desabastiment del Dalsy. Un canvi en la presentació del producte, concretament el tamany de l’envàs. Això va provocar que algunes presentacions no estiguin encara disponibles. Això va crear una gran alarma social entre els pares de tot el país.

Es parla que els preus tan baixos dels medicaments espanyols, han fet que als fabricants els hi surti millor col·locar els productes en els països on les medecines tenen preus més alts. Això ha pogut fer derivar els medicaments espanyols a altres països, desabastint el mercat espanyol.

Cal dir que els metges moltes vegades, han de ser informats pels propis pacients dels problemes al obtenir un producte. Potser els farmacèutics hem de tenir millor comunicació amb aquests professionals sanitaris, per anar evitar problemes com aquests i ajudar a que la prescripció sigui mes eficient.

En aquesta situació els farmacèutics treballem amb diferents distribuïdors, no ens quedem quiets i sempre busquem altres recursos per que el pacient no tingui que partir aquest problema. Hem de fer mes pedagogia per animar als pacients per què utilitzin genèrics que si es troben disponibles.

 

Cal dir que les autoritats ja estan treballant en evitar aquest problema i s’està buscant solucions. Demanem disculpes i paciència a tots els pacients.