El primer desfibril·lador autònom d’Andorra la Vella s’instal·la a la plaça de la Rotonda

Andorra la Vella ja disposa des d’aquest dimarts d’un desfibril·lador autònom, situat en un lloc de molt pas com és la plaça de la Rotonda. Es tracta del segon aparell d’aquestes característiques que s’instal·la a Andorra -el primer està a la Massana- i ha estat possible gràcies a l’aportació econòmica que ha fet el Club Internacional a la Creu Roja. La diferència amb els quatre desfibril·ladors convencionals de què ja disposa la parròquia recau en el fet que ofereix assistència a través d’una trucada telefònica, activa el SUM i controla la persona que l’està utilitzant a través d’una càmera. Així, està pensat perquè el pugui utilitzar tothom, tot i que el reglament obliga a l’usuari a disposar d’una formació mínima. L’aparell s’ha pogut adquirir gràcies al Club Internacional, una entitat que aplega mig miler de ciutadans anglòfons que resideixen al Principat i que recapta diners en diferents activitats per destinar-los a projectes en benefici de la comunitat.

La Creu Roja ha presentat aquest dimarts el segon desfibril·lador autònom que s’instal·la al país gràcies a l’aportació econòmica del Club Internacional. S’ubica a la plaça de la Rotonda en un espai cedit pel Comú d’Andorra la Vella, aprofitant que es tracta d’un centre neuràlgic amb molt de pas de gent, tal com ha destacat el cònsol menor, Marc Pons. L’objectiu tant de la Creu Roja com del Comú és que el país estigui “cada vegada més cardioprotegit”, tal com ha destacat el president de la Creu Roja, Josep Duró, instal·lant cada cop més aparells en indrets estratègics “perquè poden salvar moltes vides”.

En el cas d’Andorra la Vella, aquest és el primer aparell autònom, és a dir, que ofereix assistència en la seva utilització, està connectat a internet i activa automàticament els serveis d’emergència del SUM. A més, per evitar actes vandàlics, s’identifica la persona que en fa ús mitjançant una fotografia. A banda del nou desfibril·lador de la plaça de la Rotonda, a la capital ja n’hi ha quatre més de convencionals: dos al Centre Esportiu dels Serradells, un al camp de futbol i un quart a l’aparcament del Prat de la Creu.

A més, el projecte finançat pel Club Internacional preveu la instal·lació d’un tercer aparell d’última generació, que s’ubicarà a la nova central d’autobusos quan obri les seves portes.

La instal·lació d’aquest nou aparell ha estat possible gràcies a l’aportació econòmica de 12.000 euros per part del Club Internacional, una entitat que agrupa mig miler de persones de parla anglesa de 34 nacionalitats diferents que s’han establert a Andorra ja sigui per treballar o amb una residència passiva. El seu president, Simon Binsted, ha destacat que fa 25 anys que recapten fons per a destinar-los a causes benèfiques per donar suport a projectes que millorin el seu país d’acollida, i que durant aquest temps les seves aportacions han superat el mig milió d’euros.

(Text i foto: ANA)

TOTES LES NOTÍCIES