El  preu actual del quilowatt hora (KWh) que paguen les llars andorranes és de 0,133 euros, molt per sota dels països de l’entorn i de la pròpia mitjana de la Unió Europea, establerta en els 0,206 euros/Kwh. De fet, per trobar preus similars a Europa cal anar fins als països de l’est (Rumania, Lituània o Bulgària), a Turquia o a Islàndia. Els motius, apunten des de FEDA, són principalment els contractes tancats i a anys vista signats amb França i Espanya per a la importació d’energia, que permeten que Andorra no es vegi afectada per increments conjunturals; i el 15-20% de producció pròpia d’energia hidràulica, que ha requerit d’unes inversions en infraestructures que ja estan amortitzades.

Un ciutadà alemany o un de danès paga per l’electricitat de casa seva més del doble que un andorrà. De fet, la mitjana europea del preu de l’electricitat per a una llar, que es calcula en quilowatts per hora (KWh), és molt superior al preu d’Andorra. Parlem de 0,206 euros el Kwh, pels 0,133 del Principat. Dinamarca i Alemanya, que són els països més cars de tot Europa, la paguen a 0,309 euros i a 0,297 euros respectivament. A Espanya val 0,219 euros i a França 0,169 euros el KWh.

Així, en una classificació europea de tarifes per a la llar (que no industrials), Andorra seria el país número 23, situat entre Polònia (0,133 euros/Kwh) i Islàndia (0,131), agafant les dades més recents de l’Eurostat, l’oficina estadística de la Unió Europea. Per sota d’Andorra, hi trobaríem països de l’est, com Romania, Lituània, Estònia o Bulgària, així com països com Turquia o Malta. El país europeu amb el preu més econòmic és Kosovo, que la té a 0,0590 euros el KWh.

Aquesta situació fa ja uns anys que es dona. Des de FEDA plantegen dos aspectes per exposar per què l’electricitat a Andorra és més econòmica que als països de l’entorn. Per una banda, perquè els contractes signats amb França i Espanya, d’on s’importa l’energia, són estables i a 3-4 anys, de manera que el país no es veu afectat per les pujades conjunturals, com la que va patir Espanya aquest hivern a causa de l’augment de la demanda. Per altra, pel percentatge d’entre el 15-20% de producció pròpia a través de l’energia hidràulica. La central d’Engolasters és una inversió amortitzada i que només requereix de manteniment, i per tant no té costos afegits que podrien fer augmentar la factura domèstica.

En qualsevol cas, la parapública ja ha avisat que els propers deu anys Andorra es veurà afectada per un augment del preu de l’energia, que repercutirà a la factura dels clients entre un 1 i un 2% anyal. Són percentatges que FEDA considera assumibles i que en qualsevol cas, no seran més elevats que els que puguin viure els països de l’entorn.

Text i foto: ANA

2 comentaris

  1. Invents com el del rafting a Escaldes, Andorra o St.Julià no ajudaran a què els preus baixin, tot al contrari, en no poder produïr a les hores on l’energia és més cara per poder donar servei al rafting, els preus pujaran.

  2. “A Espanya val 0,219 euros” M’agradaria saber d’on heu tret aquesta informació perquè a Espanya es paga el terme d’energia, tenint en compte la tarifa regulada pel govern (PVPC), entre 0,10 €/kWh i 0,13€/kWh en el pitjor dels casos amb tarifa 2.0A. A sobre al nostre país no es permet la discriminació horària amb potències baixes pel que a Espanya en les hores vall, amb tarifa 2.0 DHA, es cobra el kWh entre 0,05 i 0,07 €/kWh. No sé a qui preteneu enganyar.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada