Els recursos pressupostaris que l’Executiu destina aquest 2013 a l’àmbit de cooperació i ajuda al desenvolupament ha disminuït un 10,44% respecte al 2012. Aquesta retallada afecta tots els capítols del pressupost de l’Estat, ha reconegut la directora d’Afers Multilaterals i Cooperació, Gemma Cano, i mentre en anys anterior s’havia intentat mantenir la dotació per a subvencions rebaixant altres partides de cooperació, enguany la contenció econòmica afecta també les ajudes a les associacions, que passen d’uns 292.000 euros a uns 250.000 euros, segons ha exposat Cano. Malgrat això, el fet de reduir a una sola sol·licitud per a projectes de 50.000 euros i que els projectes es van concretant més permetrà ‘distribuir millor’ els recursos. Entre les novetats de la convocatòria d’enguany hi ha la inclusió de les accions d’educació per al desenvolupament i sensibilització com a prioritat o objectiu dels projectes i les subvencions a entitats que promoguin l’intercanvi entre cultures en l’àmbit educatiu o cultural, seguint les prioritats de la presidència andorrana del Comitè de Ministres del Consell d’Europa.

El Govern destina a programes de cooperació i ajuda al desenvolupament aquest 2013 un total de 911.995,01 euros, el que suposa un descens de 95.294,2 euros respecte a la dotació del 2012. Dins d’aquest capítol s’inclou la cooperació bilateral, on s’emmarquen les subvencions a projectes de cooperació presentats per entitats cíviques andorranes que es van convocar el passat 6 de març i que també han vist reduïda la seva dotació. Segons ha explicat la directora del Departament d’Afers Multilaterals i Cooperació, Gemma Cano, tots els capítols es ressenten de la contenció econòmica i en aquest cas, encara que altres anys s’havia mantingut aquesta partida, es redueix al voltant d’un 14%.

De fet, Cano ha remarcat que en tots els països de la Unió Europea s’estan fent retallades ‘més dràstiques’ en aquest àmbit. Amb tot, alguns dels canvis ja introduïts permetran ‘distribuir millor’ els recursos. Per exemple, la possibilitat de presentar únicament una sol·licitud per a ajudes de projectes per valor de més de 50.000 euros, el fet de tenir més temps per presentar les demandes o que no sempre les entitats obtenen el 100% de l’import demanat.

Entre les novetats del Pla rector de la cooperació al desenvolupament 2013 hi ha la incorporació de la temàtica d’educació per al desenvolupament i sensibilització de la societat andorrana com a objectiu o prioritat dels projectes. A causa de la crisi, ha explicat la responsable d’Afers Multilaterals i Cooperació, les entitats s’han hagut d’afanyar per trobar altres fonts de finançament i és positiu que realitzin accions de sensibilització cap a la societat andorrana per donar-se a conèixer. Alhora és una mostra de ‘transparència’, ha apuntat. Cada cop, ha reconegut, el Govern i els privats tenen criteris més estrictes per donar suport a projectes socials o de cooperació i per això cal que tothom ‘estigui al corrent’ del funcionament de les organitzacions i de la seva tasca.

També la presidència del Comitè de Ministres del Consell d’Europa té una influència clara en el Pla rector de la cooperació 2013. Dins de les subvencions de pressupost reduït a projectes de cooperació internacional al desenvolupament d’entitats cíviques i altres actors es podran subvencionar projectes que promoguin l’intercanvi en l’àmbit educatiu i cultural. Segons Cano, aquest punt mostra la voluntat de ‘continuïtat’ de les prioritats més enllà del període de presidència i es concreta per exemple amb intercanvis entre escoles o l’acollida de nens d’altres països que vinguin a realitzar activitats al Principat, entre altres.

Pel que fa al format de les subvencions es mantenen les categories de projectes de fins a 50.000 euros i els de pressupost reduït que poden arribar als 7.500. Arran de les dificultats manifestades per algunes entitats més petites, s’ha establert que els projectes que optin a les subvencions de pressupost reduït no hauran de seguir la mateixa matriu que els projectes més grans i no hauran d’aportar tanta documentació detallada.

Les subvencions es van convocar el passat 6 de març i les sol·licituds es poden presentar fins al 10 de maig al Servei de Tràmits del Govern.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada