El pressupost del 2014 d’Escaldes es redueix un 1,3% fins als 19,9 milions d’euros

escaldes-majoria

 

El Comú escaldenc ha aprovat aquest dilluns el pressupost per a l’exercici 2014, que ascendeix a 19,9 milions d’euros, un 1,3% menys que el d’enguany. La cònsol major de la parròquia, Trini Marín, l’ha qualificat d”auster, de sentit comú, equilibrat i rigorós’, ja que continua amb els esforços de contenció per fer front a la disminució d’ingressos, tot i que intenta ‘mantenir uns serveis públics de qualitat’. Pel que fa a les inversions, s’han reduït un 44% situant-se en 909.245 euros, i entre els projectes ‘més urgents i necessaris’ que es tiren endavant hi ha la prolongació del carrer Sant Antoni fins a la carretera de l’Obac, la separativa d’aigües a l’avinguda del Pessebre i el carrer Josep Viladomat, i una nova infraestructura per posar en valor l’aigua termal a la zona de l’antic Hotel Pla.

Pel que fa als ingressos, que ascendeixen a 19.883.050 euros, es redueixen per la previsió que la Semtee no reparteixi dividends i baixin els ingressos per aparcaments, a banda d’una reducció dels impostos directes i els patrimonials. D’altra banda, les taxes i els preus públics es congelen.

Quant a despeses, augmenten perquè per primer cop s’inclouen en el pressupost les subvencions i bonificacions autoritzades pel Comú, que es mantenen igual que l’exercici 2013 ascendint a 766.470 euros, per tal de registrar l’esforç que es fa en aquesta matèria. Les retribucions de personal queden congelades, i les despeses de consum de béns corrents i serveis s’incrementen un 3,6% perquè s’augmenta en 150.000 euros la dotació per a la promoció turística de Vivand.

Pel que fa a l’amortització del deute, es preveu reduir-lo fins a 26,6 milions d’euros a finals del 2014. De fet, la consellera de Finances, Núria Gómez, ha indicat que enguany també s’amortitzarà una xifra similar i que es tancarà el 2013 amb un endeutament de 29,4 milions d’euros.

Finalment, quant a les inversions, es redueixen un 44% i es queden per sota del milió d’euros. Entre els projectes a tirar endavant hi ha la construcció d’una piscina d’aigua termal a la part alta de la parròquia, i en aquests moments s’està negociant amb la propietat de l’antic Hotel Pla per tal d’ubicar-la en aquesta zona. També s’avançarà en la separativa d’aigües, s’acabarà la restauració del Pont de la Tosca, i l’obertura d’un nou carrer fins a la carretera de l’Obac, al qual s’hi han destinat 150.000 euros i es preveu que comencin les obres a la tardor.

En relació al possible nou aparcament del Falgueró, no s’ha pressupostat cap partida perquè el Comú està a l’espera de conèixer l’estudi que determinarà el cost del desmunt. El cònsol menor, Marc Calvet, ha indicat que serà llavors quan es decideixi quin tipus d’obra es tira endavant, que es podria finançar a través d’un crèdit extraordinari.

Central de cogeneració

El Comú ha aprovat la signatura d’un conveni amb FEDA per tal de tirar endavant una central de cogeneració a la parròquia. D’aquesta manera, la parapública estudiarà en quina zona es podria projectar aquesta infraestructura, per poder generar energia elèctrica durant els períodes més freds de l’any. Calvet ha indicat que una de les zones que s’ha estudiat és el Clot d’Emprivat, ja que si s’urbanitzés no hi hauria prou capacitat per tal que la calefacció funcionés tota amb electricitat.