El pressupost de la Sdadv per al 2014 es rebaixa un 14% situant-se en 155.000 euros

societat-autorsL’assemblea general de la Societat de gestió d’autors i drets veïns (Sdadv) ha aprovat aquest dilluns el pressupost del 2014, que el seu president, Jordi Barceló, ha qualificat ‘d’auster i basat en la realitat del que està gestionant la societat’. El pressupost ascendeix a 155.176 euros, un 14% inferior al d’enguany. Per poder tirar endavant la societat i poder gestionar tots els drets, és necessari signar acords amb entitats internacionals. En aquest sentit, la Sdadv ja és membre provisional de la Federació Internacional de Societats Reprogràfiques (IFRRO), i es preveu que el juny vinent ja pugui ser membre de la Confederació Internacional de Societats d’Autors i Compositors (Cisac), i que properament es puguin signar acords amb la societat espanyola SGAE i la francesa Sacem. Amb aquestes entitats, la intenció és signar convenis de reciprocitat del tipus B, que permeten, de manera temporal, que la Sdadv pugui quedar-se el 70% dels imports que ha de recaptar per aconseguir que la societat sigui plenament operativa.

El pressupost aprovat s’ha rebaixat respecte al del 2013 per adaptar-se a la realitat de la societat, que actualment encara no pot gestionar tots els drets perquè és necessari que signi acords amb entitats supranacionals i societats gestores dels països veïns. Pel que fa a les despeses, la partida més important és la del pagament de drets, que ascendeix a 70.801 euros, però que de moment no serà efectiva fins que no s’assoleixin els acords previstos i es pugui repartir entre els autors.

Els ingressos provenen bàsicament d’Andorra Telecom i de Cable Mútua en concepte de drets audiovisuals, i ascendeixen a 134.925 euros. Per tal d’equilibrar el pressupost, a aquesta xifra s’hi ha sumat un romanent de tresoreria de 20.250 euros. A més, en la memòria del pressupost es preveu que en l’últim trimestre del 2014 es comencin a gestionar els drets literaris i musicals. Pel que fa a la recaptació dels drets d’altres entitats privades com són els hotels, el president de la Sdadv, Jordi Barceló, ha indicat que cal anar a poc a poc, ja que primer cal fer una tasca de conscienciació perquè es pugui arribar a un acord, i ha recordat que les entitats que els han assessorat els han parlat que es necessiten uns 5 anys per tal que una societat pugui estar plenament operativa.

D’altra banda, pel que fa a les irregularitats comeses per l’anterior president, Jordi Albà, Barceló ha assegurat que ja és ‘aigua passada’ i que es va detectar precisament per la transparència amb la que estan portant la societat. ‘Ara el que toca és mirar que la Sdadv funcioni’, ha conclòs Barceló.

 

TOTES LES NOTÍCIES