El projecte de llei del pressupost del 2014 no preveurà una rebaixa de la partida per a la Justícia. Aquesta és la previsió del ministre de Justícia i Interior, Xavier Espot, que ha explicat a l’ANA que tot i la situació d’austeritat, la inversió en Justícia es mantindrà, i a més, a la partida prevista s’hi haurà de sumar el projecte d’informatització de la justícia, que encara no se sap exactament quant costarà però que s’assumirà mitjançant un crèdit o alguna altra via.

L’elaboració del projecte de llei del pressupost del 2014 està comportant que els diferents departaments facin tot el possible per reduir les despeses de cara a l’any vinent. Tot i que aquesta també és la tònica que se seguirà a la Justícia, això no vol dir que es reduirà el pressupost. Pel que fa a les despeses de funcionament, segons Espot, es preveu que siguin similars, i les d’inversió seran o iguals o una mica superiors a les d’aquest 2013.

Al projecte de pressupost, però, no es preveu incloure-hi la informatització de la justícia, perquè encara no s’ha acabat de determinar el cost. El que és segur és que es tirarà endavant i per tant, Espot apunta que una possible via serà assumir-ho mitjançant un crèdit extraordinari. En aquest sentit, com que es preveu que es faci durant el 2014, ‘si ho sumem a les altres despeses, no només no es redueix sinó que hi hauria un augment substancial’.

De fet, el ministre recorda que ‘som el primer Govern que hem apostat de manera definitiva per la nova Seu de la Justícia’, ja que s’ha compromès que en els propers exercicis es contemplin les partides per a l’organització dels vials de la nova seu, que tindran un cost de gairebé 3 milions d’euros. Considera que tenint en compte la situació d’austeritat actual, aquesta inversió ‘és un missatge prou clar’.

Aquestes són algunes de les apostes per la Justícia que subratlla el ministre, però també insisteix en els avenços a nivell de reforma de l’Administració de la Justícia, com seran la llei de la carrera judicial o de l’advocacia, entre d’altres.

Pel que fa a la llei de la carrera judicial, el text ja ha rebut les aportacions dels col·lectius implicats, i s’està estudiant quines es poden incorporar. Una de les crítiques que havien fet els advocats era el fet que consideren que els fiscals no haurien de poder ocupar el càrrec de batlles i a l’inrevés, però Espot apunta que cal facilitar la mobilitat horitzontal en aquesta àrea com a incentiu ja que la mobilitat vertical és difícil. A més recorda que el concurs que han de passar els batlles i el que han de passar els fiscals per exercir és el mateix, i per tant ho troba adequat.

Una altra qüestió que quedarà pendent un cop fetes les reformes més urgents a la Justícia serà el reclam de la independència pressupostària. En aquest sentit, Espot assegura que ‘el Govern no hi estem en contra, però convenim que hi ha altres reformes en curs que són prioritàries’. Per això afirma que un cop s’hagi tancat el nou marc normatiu es posarà de nou aquesta qüestió sobre la taula, però recorda que ‘en cap cas la manca d’independència pressupostària és símptoma de manca d’independència de la Justícia’.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada