L’Ajuntament de la Seu d’Urgell aprovarà aquesta nit de dimecres, amb tota probabilitat, els pressupostos municipals per al 2016, que ascendeixen a més d’11.860.000 euros pel que fa pròpiament al pressupost intern del consistori, una xifra pràcticament igual que la del 2015. Les partides socials, la promoció econòmica i la qualitat de vida de la ciutat seran novament les tres grans prioritats dels comptes.

El pressupost consolidat de l’Ajuntament puja fins als 14.600.000 euros si s’hi inclou les partides destinades a la societat municipal HIULS (1.700.000), el Parc Olímpic del Segre (1.300.000), el Patronat de l’Emissora Municipal (260.000 €, que inclouen el pressupost de la Festa Major) i Turisme Seu (68.000). D’altra banda, el pressupost total es preveu que arribi als 16.600.000 quan s’hi incorpori les inversions que es preveu fer aquest nou any, per valor de 2 milions d’euros.

L’alcalde de la Seu, Albert Batalla, ha avançat que el pressupost de l’Ajuntament és “una proposta robusta i que permet donar resposta a moltes de les necessitats que té la ciutat”. Pel que fa a les partides socials, Batalla defensa que es continua la línia dels darrers anys “perquè aquest sigui un dels àmbits més ben dotats i atengui les famílies, persones i empreses que han passat o encara passen per dificultats”. Es manté totes les partides socials i es consolida nous programes de creació i ocupació. En promoció econòmica, s’augmenta o bé es manté partides referents al suport a creació d’empreses i a la lluita contra l’atur.

I quant a l’apartat de qualitat de vida, l’alcalde ha esmentat especialment que aquest 2016 s’executarà la reforma de la plaça de Joan Sansa, amb la inclusió del 100% del pressupost del projecte, per un valor aproximat d’1 milió d’euros.

Sobre aquest punt, Albert Batalla ha avançat que han arribat a un acord amb ERC per a l’aprovació, avui, dels pressupostos i que s’ha inclòs totes les propostes que la formació republicana ha presentat, en considerar-les adients i assumibles. Sobre aquest punt, des de l’equip de govern de CDC han remarcat que s’ha celebrat comissions prèvies amb la participació de tots els grups i que s’ha incorporat també algunes de les propostes presentades pel grup de Compromís x La Seu, mentre que d’altres s’han descartat. Batalla hi ha afegit que els darrers anys “la Seu ha fet un esforç molt important per sanejar els comptes municipals, perquè calia un Ajuntament musculat econòmicament per tal de poder fer les inversions que la ciutadania demanda”.

De la seva part, el tinent d’alcalde d’Hisenda de l’Ajuntament urgellenc, Jesús Fierro, ha subratllat que els nous pressupostos compleixen amb els principis d’estabilitat pressupostària i dels criteris imposats per l’Estat a través de la nova llei de règim local (LRSAL). Fierro ha esmentat l’aposta per programes com ara el pla pilot d’ocupació encetat aquest 2015 per fomentar la inserció laboral de persones que hagin perdut la prestació d’atur, com també les dotacions de subvencions a autònoms i comerços, que augmenta un 17% tal com ja va passat als anteriors comptes.

Sanejament econòmic

Des de l’Ajuntament destaquen especialment el bon ritme de reducció del deute municipal, que havia arribat anys enrera als 18 milions d’euros i que ara s’ha aconseguir baixar fins als poc més de 7 milions actuals. Això també es tradueix en una bona ràtio d’endeutament, que havia arribat al 157%, el 2011 ja s’havia reduït fins al 70%, al 2015 s’ha situat en el 63% i aquest 2016 s’espera que ja arribi al 55%. Segons remarca Jesús Fierro, aquest nou context permet a l’Ajuntament de la Seu afrontar inversions sense necessitat de demanar crèdits.

Urbanització de la plaça Joan Sansa

De les inversions, el responsable d’Hisenda ha assenyalat com a projecte emblemàtic la reivindicada remodelació de la plaça de Joan Sansa, de la qual ha explicat que l’objectiu és executar pràcticament tota l’obra al llarg del 2016 i, com a molt tard, finalitzar-la al començament del 2017.

Les altres inversions principals seran la instal·lació de comptadors digitals de l’aigua, per valor de 700.000 euros, la continuació dels Pressupostos Participatius, amb una assignació de 100.000 euros, i el desplegament del Pla de Mobilitat, amb una partida que oscil·larà entre els 200.000 i els 500.000 euros. Les xifres finals es decidiran en funció del romanent de tresoreria, que determina la quantitat total dedicada a inversions.

D’altra banda, aquest any vinent es començarà a perfilar la posada en marxa a la Seu d’una Fira d’Esports de Muntanya, que s’estrenarà la tardor del 2017 tot coincidint amb la celebració a la ciutat del Congrés Europeu de Natura i Esports.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada