cinca-mateuEl ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, ha presentat aquest dijous al Consell General el projecte de llei del pressupost 2015, que presenta un dèficit de 30,4 milions d’euros, el més baix de la legislatura. Cinca ha qualificat el pressupost de “molt ajustat” seguint les polítiques de contenció de la despesa i ha assegurat que compliria els criteris establerts en el projecte de llei de sostenibilitat de les finances públiques i d’estabilitat pressupostària i fiscal, més conegut com la “regla d’or”.

La reducció del dèficit s’ha realitzat tot i que el Govern ha hagut d’assumir dos nous compromisos pressupostaris. Per un banda, la dotació dels complements de jubilació de la funció pública, que representen una partida de 5,5 milions d’euros i, de l’altra, l’increment de la transferència a la caixa Andorrana de Seguretat Social, que ha suposat una despesa suplementaria de 17,5 milions, fruit de la revisió dels percentatges destinats a finançar la branca general.

La millora de les previsions pressupostàries és també fruit de l’increment dels ingressos pressupostats. Així els ingressos s’eleven un 9,7% fins els 399 milions, a causa bàsicament dels increments en els impostos directes i de l’IGI. El ministre considera que aquesta xifra fixa el topall dels ingressos dels pròxims anys ja que no hi ha previstes ni noves figures impositives ni revisió dels nous tipus impositius. “La pressió fiscal és suficient si es mantenen els criteris de rigor i contenció de la despesa en la gestió”.

La contenció té el seu exponent en el control de la despesa de béns corrents i de serveis que en l’exercici vinent es reduiran un 0,5%, mentre que les inversions es mantenen en una xifra global de 50 milions d’euros atès el seu caràcter de motor de l’economia productiva. Dins d’aquestes inversions s’hi inclouen les escoles de Canillo, la protecció de torrents, l’eixamplament de la CG3 o la remodelació de l’edifici de Ràdio Andorra.

El projecte de llei continua considerant prioritària la política social. En aquest sentit, el pressupost del Ministeri de Salut i Benestar ha augmentat un 27,2% fins a situar-se en els 88 milions d’euros, el que representa un 21 per cent del pressupost total. També és important l’increment del 9,5% de la dotació pressupostària del ministeri de Justícia i Interior.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada