El president del grup d’amistat Andorra-França del senat francès, Jean-Jacques Mirassou, ha assegurat durant la seva visita a Andorra que intentarà fer d’intermediari per agilitzar les millores que cal fer a la carretera RN20 per limitar la sobreinnivació, tenint en compte que s’acosta l’hivern. Mirassou ha afegit que el seu objectiu és que les relacions entre el grup d’amistat siguin més assídues i, tenint en compte que França inverteix més de 20 milions d’euros en educació a Andorra, pensa que s’hauria d’anar més lluny i potenciar més la cultura francesa al Principat. Un altre dels temes tractats durant la trobada que ha mantingut amb la Comissió Legislativa de Política Exterior ha estat les relacions econòmiques. En aquest sentit, Mirassou ha indicat que intentarà conscienciar la part francesa per aconseguir que hi hagi més interès a l’hora d’invertir a Andorra.

Tot i que la competència en matèria de millora de carreteres correspon als governs, aquest dimecres el president del grup d’amistat Andorra-França del senat francès s’ha compromès a intentar agilitzar la millora de l’accés a Andorra, actuant d’intermediari entre el Principat i el prefecte de l’Arieja, amb el qual es reunirà aquest dijous, i parlant amb els organismes escaients de l’estat francès. Jean-Jacques Mirassou ha assegurat que la intenció és posar en comú els mitjans d’ambdós costats i, més a llarg termini, fer inversions per limitar la sobreinnivació de la zona. En aquest sentit, Mirassou s’ha compromès a ‘guanyar una mica de temps’ tenint en compte que l’hivern s’acosta, tot i que no ha concretat quan es podrien iniciar les obres de millora.

Un altre dels temes d’interes mutu que s’ha tractat durant la visita és la recent renovació del conveni d’educació entre els dos països. Mirassou ha destacat que França destina més de 20 milions d’euros del seu pressupost anual a educació a Andorra, i que pensa que s’hauria d’anar més lluny i intentar potenciar la cultura francesa al Principat. En aquest sentit, ha lamentat que Andorra miri excessivament cap a Catalunya, tot i que també ha culpat França de no fer prou esforços per evitar-ho. Malgrat tot, ha celebrat que el nombre d’estudiants andorrans que cursen estudis superiors a França vagi en augment, cosa que permet en un futur potenciar les relacions econòmiques.

Precisament la tercera qüestió tractada han estat les relacions econòmiques. En aquest sentit, Mirassou ha tornat a lamentar que França no hagi tingut més interès per invertir a Andorra, posant com a exemple el túnel d’Envalira, i s’ha compromès a conscienciar el costat francès a interessar-se més pel Principat.

Preguntat sobre la signatura pendent del conveni per evitar la doble imposició, el president del grup d’amistat ha dit que no vol interferir ‘en una problemàtica que és 100% andorrana’, i ha afegit que els esforços per trobar una millor adequació entre la fiscalitat andorrana i europea seran beneficiosos per l’economia andorrana. També ha apuntat que aquest pas és difícil de fer en un moment de crisi econòmica, però al mateix temps ha assegurat que és la taula de salvació per tal que Andorra es pugui mantenir a nivell econòmic en l’entorn europeu. El president de la Comissió de Política Exterior, Miquel Aleix, ha afegit que la delegació del senat francès s’ha compromès a agilitzar la qüestió en el moment que el govern francès l’entri a tràmit parlamentari. Aleix ha reconegut, però, que ‘nosaltres hem de fer els nostres deures i mirar d’acabar tot el procés legislatiu per poder tenir aquest conveni’.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada