El president del Banco Popular creu que la dació en pagament ‘incrementa la desigualtat social’

El president del Banco Popular espanyol, Ángel Ron, ha opinat aquest dijous durant la seva conferència a la Trobada Empresarial al Pirineu que la Llei hipotecària no és la causa dels desnonaments que es produeixen sinó que l’atur és el responsable d’aquestes situacions. Segons Ron, la dació en pagament ‘incrementaria la desigualtat social, faria disminuir el valor dels habitatges, els bancs finançarien menys i es produirien menys transaccions’. El president d’aquesta entitat ha apostat per ‘recuperar el somni de l’euro’ amb la unió bancària i fiscal europea i ha considerat que la internacionalització de les petites i mitjanes empreses ajudarà a la recuperació econòmica d’Espanya.

Amb el títol A quin entorn fan front les entitats financeres, el president del Banco Popular, Ángel Ron, ha analitzat la situació del sistema financer espanyol marcat com el conjunt de l’economia per una ‘alta incertesa’. En les jornades que patrocina Crèdit Andorrà, Ron ha considerat que Europa té l”obligació d’eliminar riscos extrems’. Així, ha apostat per ‘recuperar el somni de l’euro’ i anar cap a la unió econòmica i financera i a una ‘transferència de les competències sobiranes dels països europeus cap a la Unió Europea’.

En aquest camí, ha dit, ‘els països centrals de l’euro haurien de deixar d’entorpir, els del sud haurien de deixar de donar la culpa als del nord en les mesures que prenen per a la recuperació’ i caldrien ‘institucions europees que funcionin de veritat’.

A nivell espanyol, aquesta recuperació també passa en part per la internacionalització de les petites i mitjanes empreses que ‘en tenim moltes i en sectors especialitzats’ que generen interès en països emergents. Ron ha animat a les pimes a col·laborar per optar a projectes d’infraestructures en aquests països, ja que ‘Espanya s’haurà de recolzar en el sector exterior’ per tenir resultats positius a curt termini.

El president del Banco Popular ha indicat que el sistema financer ha de fer arribar el crèdit a les pimes i per això cal alleugerir l’excés de regulació que s’ha instaurat en els darrers anys.

D’altra banda, Ron ha opinat sobre el problema dels desnonaments i ha manifestat que el problema no és la Llei hipotecària sinó l’atur. Tot i reconèixer que és ‘un problema social molt greu’ ha afirmat que s’ha produït un canvi regulatori que incrementa la protecció dels deutors hipotecaris i ha permès a Espanya tenir la major taxa de propietat del món. Aquest fet, segons el president de l’entitat, ‘ha permès a les famílies espanyoles acumular certa riquesa i en moments de crisi tenir un matalàs considerable’.

En aquest sentit, ha considerat que la dació en pagament pot ser atractiva a curt termini però ‘no evita el drama social perquè la persona es queda sense casa’, ha declarat. A més, des del punt de vista jurídic ‘no és una solució comú pràcticament en cap sistema jurídic occidental’ i ‘incrementa la desigualtat social’, i ha afegit, ‘el valor de les cases disminuiria, els bancs financiarien menys i es produirien menys transaccions’, la qual cosa amb un 83% de taxa de propietat ‘l’efecte riquesa es desplomaria més’, ha conclòs.

Ron no ha volgut valorar l’empresonament de l’expresident de Caja Madrid, Miguel Blesa, i ha afirmat que ‘el sistema financer espanyol té entitats diverses amb realitats diverses’.

Pel que fa a la reordenació bancària, el president del Banco Popular ha advertit que se seguiran tancant sucursals durant dos o tres anys però que ‘es mirarà de fer de forma progressiva i amb el menor impacte’.

Ron ha conclòs la seva conferència confiant en ‘l’esforç individual i de les empreses que fan bé les coses’ per tenir un futur millor.

La taula rodona Experiències empresarials d’èxit liderades per lleidatans ha posat el punt final a la primera jornada de la Trobada.

TOTES LES NOTÍCIES