El president de la Batllia lamenta l’increment de separacions en què ha de declarar un menor

sala-menors-batlliaEl president de la Batllia, David Moynat, ha lamentat l’increment que s’ha detectat darrerament en el nombre de casos de separacions matrimonials en què no s’arriba a un acord i s’ha de fer declarar els menors. Moynat ha fet aquestes declaracions en el marc de la inauguració de la sala per a menors de la Batllia, on a partir d’ara els infants podran declarar en un clima més propici i menys intimidador, ja sigui en casos de conflictes matrimonials sense acord o quan se’ls hagi de preguntar com a víctimes o testimonis d’un delicte. El més freqüent, però, són els casos de separacions, i Moynat també ha alertat que ‘han aflorat els casos amb síndrome d’alienació paternal, que són situacions extremes on un progenitor dificulta al menor la realitat de conviure en dos móns’.

Els casos de separacions matrimonials pateixen una tendència a l’alça, possiblement per la situació social i la crisi, però el que preocupa al president de la Batllia és l’afectació que això té per als menors. En els darrers temps, Moynat lamenta que els conflictes per separacions ‘van a més’, en el sentit que ‘els progenitors sembla que no s’esforcen prou per assolir les decisions que haurien de prendre de manera conjunta’. El que permet als batlles prendre decisions de manera menys traumàtica és que els progenitors presentin un conveni acordat conjuntament perquè no hagin de declarar els menors, però quan no s’aconsegueix una decisió conjunta, per exemple, sobre la custòdia del menor, s’ha de demanar la versió dels petits, i això passa cada vegada més sovint.

A més, Moynat explica que com a batlle de menors, en el darrer any ha vist que ‘a través de diversos diagnòstics d’experts hem assistit a alguna síndrome d’alienació paternal’, és a dir, situacions extremes en què un progenitor dificulta que el seu fill pugui conviure en els dos móns que suposa la separació. Això ha aflorat i Moynat explica que és una dificultat afegida per als menors.

Amb la voluntat que en aquests casos, o en els que els menors han de declarar com a víctimes o testimonis de delictes, ho puguin fer en millors condicions, aquest divendres s’ha inaugurat la sala de menors a la Seu de la Justícia. El president de la Batllia, David Moynat, ha explicat que aquest és un espai important perquè els petits se sentin més còmodes i puguin declarar amb més confiança.

La nova sala disposa d’un espai decorat amb ambientació infantil i d’una taula al costat de la finestra mirall que dóna a la sala on escoltaran i observaran el batlle, l’advocat, i les parts que hi hagin d’assistir, sense que el menor se senti intimidat. En molts casos per a les declaracions dels menors es compta amb l’ajuda d’un psicòleg o assistent social que és qui formularà les preguntes de manera més propera al menor.

A més, el fiscal general, Alfons Alberca, assenyala que en els casos de declaracions de menors víctimes de delictes penals sempre s’ha d’intentar que l’afectat no hagi d’explicar el mateix repetides vegades perquè això el fa reviure els fets. Per aquest motiu la sala compta amb un sistema d’enregistrament d’imatge i so que permetrà, en els casos que sigui necessari i hi hagi el permís pertinent, gravar les declaracions perquè el menor no hagi de repetir la declaració.

El procediment a seguir en cada cas, però, quedarà marcat en una guia de pràctiques que Moynat ha assegurat que elaborarà de manera ‘immediata’.

Les millores que aporta la nova sala són ‘un pas de gegant’ segons Moynat, però tot i així el president del Consell Superior de la Justícia, Enric Casadevall, ha assenyalat que no s’ha aconseguit l’ideal. La sala idònia hauria de ser més gran, amb una paret sencera de vidre que separés les dues sales, de manera que quedés més dissimulat, i amb entrades separades perquè els menors no haguessin de trobar-se amb les persones que hi ha a l’altra banda del vidre. Això, però, no era possible en la ubicació actual i tenint en compte que s’ha fet la sala amb mitjans propis, i per tant caldrà esperar a la nova Seu de la Justícia.

Evolució dels delictes comesos per menors o a menors

Pel que fa als delictes penals comesos per menors o aquells en què els menors són víctimes, el fiscal general ha assenyalat que no han patit un increment recentment. Ha indicat que, de fet, els delictes comesos per menors han disminuït, però que en tot cas, els que no són greus sempre s’intenten reconduir en l’àmbit familiar sense que hagi d’arribar al jutge perquè és com s’obtenen millors resultats.

Quant als casos en què els menors són víctimes de delictes penals, Alberca ha indicat que en nombres reals són pocs i que no hi ha hagut un increment important d’aquestes situacions.

1 comentari

  1. Si que te que esta preocupada, el faran declara sense advocat perque encara no els han detingut !!!!

Comments are closed.