L’Ajuntament de la Seu d’Urgell atorgarà el premi Amic del Formatge a Salvador Maura, ideòleg de la Fira de Formatges Artesans del Pirineu i del Concurs de Formatges Artesans del Pirineu, esdeveniments que se celebren en el marc de la Fira de Sant Ermengol de la capital alturgellenca des de fa 25 anys.

Cal recordar que el premi Amic del Formatge s’atorga cada any a una persona que, en la seva actuació professional, contribueix a la cultura del formatge i, especialment a la difusió dels formatges artesans del Pirineu. Enguany, la Fira de Formatges Artesans del Pirineu celebra el seu 25è aniversari, després que Salvador Maura organitzés la seva primera edició l’any 1995 i en fos el seu màxim responsable fins l’any 2004.

El premi es lliurarà en el marc de la Fira de Sant Ermengol, concretament  en un acte que tindrà lloc a l’Aula de Tast -espai a tocar del recinte de formatatges- el divendres 18 d’octubre, a les 18:45 hores.

Naixement de la Fira de formatges Artesans del Pirineu

Salvador Maura, que treballava com a tècnic en desenvolupament rural a l’oficina del DARP a la Seu d’Urgell, va tenir la idea d’organitzar una fira dedicada als formatges que s’elaboren artesanalment a banda i banda de la serralada pirinenca després de participar en uns cursos sobre la implantació de les noves polítiques agràries comunitàries. “L’objectiu d’organitzar aquesta fira i el seu concurs dins la Fira de Sant Ermengol, explica Maura, era dignificar la producció pròpia i donar visibilitat als petits productors. És així com sorgeix la Fira de Formatges Artesans del Pirineu, i el seu concurs, farà enguany 25 anys, i que en edicions posteriors es complementa amb l’organització de la jornada tècnica adreçada als productors i professionals del sector làctic”, remarca.

A patir de 2001, Salvador Maura elabora formatges artesans des de la seva formatgeria, Mas d’Eroles a Adrall (Alt Urgell). Com a formatger participa tant a la Fira de Formatges Artesans del Pirineu com al concurs, des de l’any 2003. Actualment elabora un total de 15 formatges diferents: 10 de vaca i 5 d’ovella. Pel 25è aniversari de la fira, la Formatgeria Mas d’Eroles presentarà un nou formatge elaborat amb llet ecològica.

Davant el 25è aniversari de la Fira de Formatges Artesans del Pirineu, el també formatger Salvador Maura mostra la seva “satisfacció pel fet que la fira que se celebra a la Seu d’Urgell hagi crescut potencialment i s’hagi convertit en la fira de formatges més important del Pirineu”.

Lletera 2019

D’altra banda, la Fira de Sant Ermengol 2019 ja compta amb la imatge d’aquest any, que com ja fa unes quantes edicions, és una lletera decorada especialment per l’ocasió. La Fira de Sant Ermengol 2019 se celebrarà els dies 18, 19 i 20 d’octubre.