L’Ajuntament de Talarn va arranjar el pou de gel dins el marc d’un projecte de desenvolupament turístic on l’aigua i els seus usos n’eren els protagonistes. Ara vol fer un pas més enllà i aquest pou serà visitable per tal de donar a conèixer aquest patrimoni.

El visitant podrà entrar dins l’edificació, que té una capacitat de 140 tones, i fer-se la idea com durant l’hivern el pou s’omplia totalment, i un cop ple es tancava hermèticament i es començava a buidar a la primavera. Els pous de gel eren de titularitat municipal i sortien a subhasta amb l’obligació d’abastir primer l’hospital de la zona i la taverna. Anècdotes com aquestes s’explicaran durant la visita que la historiadora Joana Franch farà al pou. Al Pallars Jussà hi ha documentats altres pous de gel, pous de neu i coves de gel.

El pou de gel de Talarn és d’un particular que l’ha cedit a l’Ajuntament. Antigament la majoria de pous eren de titularitat municipal però durant la desamortització, molts van passar a mans privades. Eren magatzems naturals de gel que servien per conservar els aliments en fred i per finalitats terapèutiques, a la vegada que eren un complement a l’economia ramadera i agrària. Aquests equipaments de conservació natural de gel van ser molt abundants des del segle XVII i fins a començaments del XX quan l’electricitat va suplir la producció natural per l’artificial.

Desempouar el gel era un procés laboriós i dur. El trasllat per vendre el gel sempre es feia a la nit per evitar la pèrdua, per desglaç, de part de la producció donat que es pagava en origen i normalment durant el trajecte es perdia un 30% del pes. El pou també té un ruta exterior per conèixer-ne l’entorn i durant la seva visita s’explica com s’emmagatzemava la neu per fer-la servir per conservar aliments. Pel diumenge 18 de novembre s’ha programat la primera caminada per donar a conèixer aquest patrimoni.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada