Un  memorial per recordar aquelles persones que en temps de dificultat van haver d’abandonar el país per buscar-se una millor qualitat de vida i ingressos per poder sobreviure. Això vol transmetre la nova placa que s’ha descobert avui al poble privat d’Auvinyà. En ella s’hi poden veure les diferents distàncies que hi ha entre el poble i les principals destinacions que els emigrants andorrans han hagut d’anar al llarg d’aquests anys d’història. A la celebració hi han assistit el promotor del poble, Ricard Fiter, el ministre d’Educació i Ensenyament Superior, Eric Jover, i els cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Miquel Vila.

Andorra actualment és un país d’acollida però no fa tants anys els seus habitants marxaven per trobar millors oportunitats a les fronteres més pròximes. Abans de l’inici de la guerra civil i durant la Segona Guerra Mundial, Andorra era un país molt pobre i que passava moltes penúries econòmiques i alimentàries. De fet, a finals de la Segona Guerra Mundial a Andorra hi vivien prop de 5.000 habitants.

És per això que el poble privat d’Auvinyà ha volgut retre homenatge a aquelles persones que van emigrar del país i ha instal·lat un petit memorial al costat de la plaça del poble. El promotor del poble, Ricard Fiter, ha recalcat que l’acte “és molt senzill i sentimental i que també va dirigit als joves actuals per desitjar que no hagin de marxar del país”. El mateix promotor també destaca que la instal·lació de la placa s’ha decidit posar al poble d’Auinyà perquè reprodueix el que podria ser un poble andorrà de fa segles.

Dels emigrants que van marxar n’hi ha que van poder tornar però d’altres que ja no ho van poder fer. Amb el pas del temps, el país ha passat de veure marxar la gent a ser un poble receptor d’immigrants, i és per això que el ministre el ministre d’Educació i Ensenyament Superior, Eric Jover, ha destacat que cal “recordar aquells elements que són propis de la nostra identitat i hem d’acollir les persones com ens hagués agradat que haguessin acollit els nostres avantpassats”. En aquesta mateixa línia, el cònsol major de Sant Julià, Josep Miquel Vila, ha destacat que l’Andorra actual no es podria explicar sense els emigrants que s’han desplaçat al país al llarg dels anys. Al memorial s’hi pot observar les diferents distàncies en quilòmetres que hi ha entre el poble privat d’Auvinyà i les principals destinacions que els andorrans han escollit per desenvolupar la seva vida lluny en la recerca de millor oportunitats.

(Text i foto: ANA)

1 comentari

  1. Gràcies Auvinyà per aquest memorial. De ben segur molts de nosaltres tenim avantpassats que vàren tenir que marxar de la nostra estimada Andorra, per a poder tirar endavant!!! Això és motiu d’orgull i, recordar-ho ens ajudarà a entendre millor, què som, d’on venim i on hem d’anar!!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada