El ple de l’Ajuntament de la Seu dóna suport a l’acollida de refugiats de Síria i d’altres conflictes internacionals

ajuntament-seu

El ple de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell va aprovar ahir al vespre sumar-se a la moció impulsada pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament per donar suport a l’acollida de població refugiada víctima de la guerra civil de Síria, així com d’altres conflictes internacionals que estan tenint lloc a la Mediterrània. La moció va ser presentada conjuntament per tots els grups del consistori.

Aquesta moció va ser aprovada després que l’Ajuntament urgellenc anunciés la seva voluntat a sumar-se a la creació d’una xarxa ciutadana i d’ajuntaments acollidors de refugiats provinents de Síria.

La tinent d’alcalde d’Atenció a les Persones, Anna Vives, explica que “en un primer moment, abans de rebre consignes concretes, com a Ajuntament de la Seu ja ens vam posar a disposició a través de l’estratègia d’acollida als refugiats, endegada per la Generalitat de Catalunya, per tal de col·laborar en la mesura de les nostres possibilitats a pal·liar els efectes del drama que està provocant l’èxode de sirians”. Vives comenta que “l’encàrrec a través de la moció proposada pel Fons Català de Cooperació ens clarifica i coordina la tasca que podem fer”.

En conseqüència, l’Ajuntament urgellenc va aprovar a instar al Govern espanyol a demanar una major dotació de recursos a la UE per suport jurídic, assistència, acollida i integració social; se sol·licita augmentar el nombre de places d’asil i la dotació pressupostària per millorar-ne la qualitat; i es proposa incrementar el període d’acollida de les persones sol·licitants d’asil; així com donar suport als països acollidors.

La moció del Fons Català també insta al Govern de la Generalitat de Catalunya a actualitzar la dotació pressupostària del Pla de Protecció Internacional a Catalunya; proposa territorialitzar els serveis d’atenció a les persones demandants d’asil i reivindica el suport als municipis acollidors.

Revisar i/o actualitzar els plans d’acollida municipals

La proposta consensuada a l’Ajuntament de la Seu contempla, també, els plans d’acollida municipals o comarcals; donar suport i col·laborar amb les entitats catalanes que treballen en l’acollida; definir quin suport pot oferir el municipi per acollir les persones sol·licitants; i treballar en la sensibilització de la població del municipi sobre la realitat de les persones refugiades.

Crisi humanitària

La moció del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament denuncia que, segons dades de l’ACNUR, aproximadament 322.000 persones han creuat la Mediterrània durant l’any 2015, la majoria com a refugiades, fugint de la violència i la persecució, de les quals almenys la meitat provenen de Síria. A més, es compta que 2.750 persones han desaparegut o mort en els primers vuit mesos de l’any i es preveu que el nombre d’arribades continuï augmentat els propers mesos.

TOTES LES NOTÍCIES