ajuntament-seuL’Ajuntament de la Seu d’Urgell ha aprovat una moció d’ICV-EUiA perquè la ciutat se sumi a la demanda d’una reforma de la Constitució, la convocatòria d’un referèndum sobre la monarquia i l’inici d’un procés constituent cap a la República. El text, defensat pel regidor ecosocialista Antoni Viñals, va tirar endavant només amb quatre vots a favor.

La proposta va comptar amb l’abstenció de l’equip de govern (CiU) i de tres dels sis edils del PSC-Progrés, que van votar de forma individual. La resta de regidors d’aquesta formació van posicionar-se a favor, igual que el representant d’ICV. Per la seva banda, l’edil del PP hi va votar en contra. Miquel Caminal, d’ERC, no va assistir a la sessió plenària, ni tampoc una de les regidores de la federació nacionalista.

Antoni Viñals, d’ICV, va recordar que amb la recent abdicació del rei Joan Carles de Borbó es posa de manifest la fi del règim que viu el sistema polític espanyol i, en especial, el model d’estat i les relacions Catalunya-Espanya”. El regidor ecosocialista no accepta “la perpetuació del relleu automàtic del rei, a través d’una Llei orgànica, sense consultar democràticament la ciutadania” i reivindica la reforma de la Constitució i un referèndum.

Per la seva banda, l’equip de govern (CiU), que va optar per l’abstenció tot i expressar la seva opció per la República. L’alcalde Albert Batalla va desmarcar-se del discurs per reformar Espanya i va defensar un plantejament polític ben diferent “per crear un nou estat per a Catalunya, més enllà del que facin els nostres veïns”. I va afegir: “No ens podem distreure sobre la consulta del 9N, que és la important”.

Pel que fa a Progrés, va votar de forma individual, “tenint en compte que es tracta d’un grup transversal amb diferents sensibilitats”. La regidora Conxita Rabassa va plantejar diversos arguments a favor del sí i a favor de l’abstenció. Així, va defensar la filosofia del text enfront dels dubtes sobre el model d’estat, “que no necessàriament ha de ser dolent com a monarquia institucional”. Així, va instar a plantejar el debat sobre la República a través dels partits polítics i les eleccions.

Per últim, el regidor del PP, Pere Millàs, va oposar-se al text criticant la defensa de Viñals i les argumentacions sobre l’herència franquista i la transició exposades en la moció.

1 comentari

  1. Els socialistes de Progrés de la Seu no es posen d’acord ni per això de demanar una consulta sobre la monarquia. Patètic! L’arrogància d’alguns dels seus membres no els porta enlloc. Oído cocina!!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada