El ple de la Seu aprova retirar les plaques amb referències a Jordi Pujol

El  ple de l’Ajuntament de la Seu ha aprovat aquest dilluns la retirada de les plaques existents en espais públics de la ciutat que facin referència a Jordi Pujol. La moció, presentada per Compromís, va rebre el suport dels grups d’ERC i la CUP i l’abstenció del PDeCAT.

Des de l’equip de govern, l’alcalde de la Seu, Albert Batalla, va censurar l’actuació de Pujol i la seva família pel que fa al seu patrimoni econòmic i va qualificar de “reprovable” el fet que l’expresident de la Generalitat hagi ocultat durant anys a Andorra diners no declarats, presumptament originats per una deixa del seu pare Florenci. Tot i això, Batalla va qualificar la moció d’”oportunista” i creu que està pensada per “veure com es pot posar en problemes l’equip de govern” ja que només fa referència a una persona concreta investigada judicialment, en un cas que, segons ha recordat, encara s’ha d’esclarir malgrat que, segons va apuntar l’alcalde, “en aquest país hi ha tendència a condemnar persones abans de ser jutjades”.

En aquest sentit, des del PDeCAT van demanar que se separi els presumptes delictes en els quals ha incorregut la família Pujol de “la figura de Pujol com a President de la Generalitat”, tot recordant que “va ser escollit diverses vegades president amb el suport d’una àmplia majoria” i que “sempre va estar al costat de la Seu, encara que a alguns els pesi”. Per Albert Batalla, “cal deixar clar que, en un moment en què a l’Ajuntament de la Seu no hi governava CiU, hi va haver una col·laboració molt lleial de la Generalitat amb la ciutat, que va permetre inaugurar les instal·lacions a les quals fan referència aquestes plaques, que no són una placa d’homenatge ni un bust sinó un record de la inauguració”. L’equip de govern creu que demanar retirar-les “és filar molt prim i intentar inflar una cosa que no es correspon amb el que s’explica”.

Aplicar-ho també a la monarquia

ERC va donar suport a la retirada, però també va incidir en el fet que les plaques proposades “són de recordatori, no són un homenatge”. A més a més, el grup republicà va subratllar que aquesta mesura no s’ha de focalitzar “en el cas de Pujol en concret, perquè darrera hi ha tot un sistema de corrupció” que afecta tots els principals partits de l’Estat. El portaveu d’Esquerra, Francesc Viaplana, va matisar que “durant el mandat de Pujol es van fer coses molt bones, però el seu és un cas molt representatiu perquè ha estat una figura molt important per a Catalunya, i per això la seva confessió ha fet mal”.

En aquest context, ERC va lamentar que un anterior ple van presentar una moció per reprovar un altre estament polític investigat per diverses conductes il·lícites com ha estat la família dels Borbons, tot declarant el rei d’Espanya Felip VI com a “persona non grata”, però que en aquella ocasió Compromís X La Seu no hi va donar suport, com tampoc l’equip de govern, i només s’hi va sumar la CUP. Per això, Viaplana conclou que “amb d’altres no s’és tan exigent” i que per ser coherents també s’hauria de retirar totes les referències a la institució monàrquica espanyola.

Des de la CUP van considerar correcta la moció però van recordar que “no només cal retirar les plaques referents a Pujol, sinó per a tots els casos que hi ha, alguns dels quals, a més, ja tenen condemna”. El portaveu cupaire, Pau Lozano, va subratllar que “la corrupció no és només una poma podrida, afecta tot el sistema de l’Estat espanyol”, i que implica especialment els dos principals partits estatals, tal com va reflectir el periodista i exdiputat David Fernández aquest dissabte passat a la Seu en la xerrada ‘Capitalisme, elits i corrupció’.

Lozano va detallar que el nombre de càrrecs electes investigats l’encapçala el PP, amb 252, i que el PSOE ocupa el segon lloc, amb 212 imputats, tots dos a molta distància del tercer, que és CiU amb 26. Per això, des de la CUP esperen que aquesta mesura s’apliqui arreu amb tots els càrrecs públics investigats, jutjats o directament condemnats.

El portaveu de Compromís, Òscar Ordeig, va agrair el suport a la moció i, sobre l’abstenció de l’equip de govern, va defensar que “no passa res per plantejar retirar determinades distincions”. Ordeig hi va afegir que “la història s’escriu cada dia, com també que “qui la fa l’ha de pagar” i que en tot cas “els procediments judicials actuals ho hauran de decidir”.

Per Compromís, la confessió de Pujol va permetre “descobrir que la història era una mica més fosca del que pensàvem”. Ordeig conclou que “amb tot el que ha passat, aquestes plaques avui ja no tenen raó de ser” i que “cal un acord concret, sobretot després de les confessions de Pujol i la investigació a la família, perquè els reconeixements públics siguin per a qui realment els mereix”. El grup municipal ha fet referència a les plaques inaugurals existents al Pavelló Poliesportiu i a la comissaria dels Mossos d’Esquadra, tot i que  estudiaran si n’hi ha d’altres semblants al municipi. Sobre aquest punt, la CUP va fer referència també a l’existent a l’Alberg La Valira.

Ràdio Seu

TOTES LES NOTÍCIES