El ple de la Seu aprova promoure un pla de façanes a Castellciutat

El ple de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell ha aprovat aquest dilluns al vespre una moció per impulsar un pla de millora de façanes a Castellciutat. La proposta, presentada pel grup municipal de Compromís, va tirar endavant mitjançant la transacció de l’equip de govern, que veu inviable incloure la mesura als pressupostos d’enguany i planteja sumar-la als comptes del 2019. També hi va votar a favor ERC, mentre que la CUP es va abstenir.

Pel grup del PDeCAT, el tinent d’alcalde d’Urbanisme, Jesús Fierro, va adduir que en les dates actuals no és possible incorporar la mesura als pressupostos del 2018 com demanava inicialment Compromís perquè, entre d’altres tràmits, caldria fer la convocatòria i obrir un termini de trenta dies, cosa que podria invalidar el projecte en quedar fora del termini d’enguany. Per això, s’ha consensuat impulsar l’acció de cara a l’any vinent.

El portaveu d’ERC, Francesc Viaplana, va recolzar la moció perquè creu que cal potenciar “l’especificitat de Castellciutat i el seu esperit de poble” i perquè “un dels punts a millorar de Castellciutat és la seva imatge exterior”. Per això, Viaplana, considera que “cal un projecte estratègic a llarg termini, i també una veu que sigui la interlocució directa amb l’ajuntament”. El regidor republicà hi va afegir que “l’orografia dificulta que s’hi implantin iniciatives econòmiques” i per això cal donar un tractament específic al poble.

Per la CUP, Pau Lozano va justificar l’abstenció en coherència amb el posicionament del seu grup amb el pla de millora de façanes de la Seu. Lozano creu que “pintar façanes és bo, però no és la solució” perquè “és un maquillatge que no soluciona el problema”, i hi afegeix que “cal un debat en profunditat sobre el futur de Castellciutat, i que els veïns facin una avaluació de com ha funcionat el pla de millora i com es pot millorar el poble”.

El portaveu de Compromís X La Seu, Òscar Ordeig, va valorar positivament l’aprovació de la moció i, tot i admetre que hi havia poc temps per fer-la efectiva enguany, va demanar que es compleixi amb la intenció d’incloure-la als propers pressupostos. Pel que fa al pla de millora, Ordeig va recordar que des del seu grup sempre han estat “crítics amb els grans plans i estudis que després no s’apliquen” i advoca per actuacions més concretes. Segons Compromís, actualment a Castellciutat “hi ha carrers, façanes i eres que estan molt malament” i “cal mirar, amb els veïns què es pot fer, i si les decisions es poden prendre més des de Castellciutat que des de la Seu”. En aquest sentit, creuen que oferir un ajut per a les façanes pot motivar veïns a seguir a casa seva o d’altres famílies a instal·lar-se a viure al poble. Ordeig va apel·lar també “a la responsabilitat dels veïns per organitzar-se”.

Compromís, d’altra banda, considera que “Castellciutat està en un estat d’abandonament evident” pel fet que en algunes cases ja no hi viuen les famílies que les havien habitat antigament. El grup municipal, a més a més, assegura que els veïns amb els quals han parlat “no estan contents amb la neteja del poble”.

Millores recents

Sobre aquests punts, l’alcalde de la Seu, Albert Batalla, va recordar que, com a regidor responsable de Castellciutat, manté un “contacte constant amb tot el veïnat”, i va assegurar que en cap cas li transmeten que hi hagi queixes sobre la neteja. Entre d’altres mesures, Batalla, va recordar que des de mitjan agost hi ha el suport d’Integra Pirineus en la neteja dels carrers i que, tret d’ara que hi ha obres, cada setmana passa la màquina a netejar la plaça de l’arbre. El batlle urgellenc conclou que “sempre es pot fer més i millor, però Castellciutat ara té una neteja correcta per part dels operaris”. Pel que fa al pla de façanes, Batalla va explicar que ja havien parlat amb els veïns de la possibilitat d’incloure Castellciutat a la convocatòria de 2019, i va recordar que els dos darrers anys amb aquest pla ja s’ha millorat 36 façanes al casc antic de la Seu. Amb tot, va apuntar que tot plegat depèn també, en última instància, de la predisposició dels propietaris per dur a terme la millora.

Albert Batalla va aprofitar per recordar algunes de les millores que s’han dut a terme aquesta legislatura al nucli, com ara la pavimentació del camí de les Forques, de la pujada de l’Hortal i del camí de la Llau de Benavarre, juntament amb el reforçament de murs, l’enderroc de la part més deteriorada de Cal Duat per habilitar-hi un aparcament, l’ordenació de l’esplanada d’accés a l’era de Cal Castellarnau i l’actual reforma la cèntrica plaça de l’Arbre que, afirma, “pot donar una idea de com millorar els carrers de Castellciutat”. Finalment, hi va afegir que està en projecte la construcció d’un col·lector d’aigües prop de l’antiga fàbrica de llana.

Plaça de l’Arbre

D’altra banda, en el torn de precs i preguntes, l’Ajuntament de la Seu va anunciar que les obres de la plaça de l’Arbre finalitzaran pels volts de Nadal, abans no s’acabi aquest any. Preguntat pel grup d’ERC, Jesús Fierro va confirmar que no es complirà el termini de tancament de les obres anunciat inicialment per l’empresa adjudicatària, que havia de ser el 5 de novembre vinent. El tinent d’alcalde ho ha atribuït a la “complexitat” de les obres en una plaça que també és la principal cruïlla de Castellciutat, i també al fet que la companyia Nedgia ha demanat d’aprofitar els treballs per fer passar per la zona la conducció de gas natural i evitar així haver de tornar a aixecar el paviment més endavant. Això, segons Fierro, ha fet que s’allargui el termini d’execució.

Esquerra havia presentat la pregunta en constatar que les obres, que van començar a l’agost, “van molt endarrerides” i que això “genera molèsties pel que fa a la circulació”. Des de la setmana passada, de fet, en molts moments del dia la plaça està totalment tancada al trànsit, cosa que obliga els conductors que vénen de la Seu a entrar en cotxe per la part baixa del poble, des de la carretera N-260.

TOTES LES NOTÍCIES