El ple de la Seu aprova la moció per avançar cap a una “fiscalitat progressiva”

El ple de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell ha aprovat per unanimitat una moció perquè el consistori avanci cap a l’aplicació d’una “fiscalitat progressiva”. La proposta, presentada per ERC, va tirar endavant mitjançant una transacció de l’equip de govern. També s’hi van sumar Compromís X La Seu i la CUP.

Pel grup del PDeCAT, el tinent d’alcalde d’Hisenda, Jesús Fierro, va detallar que s’havia modificat el punt 5 de la moció per tal de detallar-hi que, perquè sigui viable, cal “demanar als serveis tècnics de l’ajuntament un informe, per presentar-lo als serveis centrals i al proper ple”. Fierro va explicar que estan “d’acord amb la idea”, però que el redactat inicial els generava “dubtes” i que per això “cal consultar-ho amb els serveis tècnics de l’Ajuntament”. Entre d’altres punts, l’equip de govern considera que el recàrrec del 50% als habitatges buits “no es pot aplicar perquè normativament no hi és”, i que el mateix pot passar amb la bonificació als habitatges amb energia solar. Pel que fa a les bonificacions a la taxa de l’aigua, Fierro va recordar que actualment ja existeixen en alguns casos.

El portaveu de Compromís, Òscar Ordeig, també va expressar que cal estudiar a nivell tècnic si “tots els serveis han de ser progressius” i es va preguntar si, per exemple, “per anar a l’escola pública, o al sistema sanitari, ha de pagar més qui més té?”. Ordeig apunta que “gran part de la responsabilitat que això funcioni no es pren a l’ajuntament” perquè “aplicar una fiscalitat progressiva només ho pot fer qui té tota la informació fiscal dels habitants”, que sol ser el govern central. A això hi afegeix que caldria disposar també d'”informació clara sobre el frau fiscal”, per evitar abusos. El regidor va recordar que “amb la llar d’infants, la legislatura 2011-2015 ja es va intentar fer fiscalitat progressiva” i conclou que “era complicat”. Alhora, Ordeig creu que “cal també ser pràctics, i veure quines subvencions s’estan donant”, com també “canviar el consum mínim de determinats serveis” i “veure coses que han funcionat en altres llocs, en comptes d’aprovar mesures innovadores però que poden portar problemes”.

Per la CUP, Pau Lozano va valorar la moció com “molt correcta” i va recordar que el seu grup “ja ha plantejat repetidament” moltes d’aquestes idees, per desacord amb les actuals ordenances”. Lozano defensa el principi que “qui menys té menys pagui, i qui més té més pagui”, i apunta que una de les demandes era que aquest 2018 ja hi hagués aquesta reforma. Una petició que es va acceptar, però que la CUP creu que ara “es va justos de temps per aprovar-ho abans d’acabar l’any”. El regidor va matisar que només estaven en desacord amb un punt, el de les bonificacions, perquè creu que “el que acaben fent és subvencionar a qui menys té, en comptes de compensar la balança”.

El portaveu d’ERC, Francesc Viaplana, va agrair el suport unànime a la moció i, amb relació a les apreciacions de Compromís, va voler recordar que “sanitat i educació no són àmbits de competència local”. Viaplana va lamentar que “la legislació amb els ens locals és molt rígida, però deixa un petit marge d’actuació i cal aprofundir-hi”. Des d’Esquerra detallen que “és un repte que proposem al consistori” i, tot i admetre que “calen els informes dels tècnics”, asseguren que abans de presentar la moció ja s’han assessorat i creuen que “és viable”, tot i que, matisen, “una altra cosa és com es posa a la pràctica”. Viaplana creu que, pel que fa a la taxa a habitatges buits, es podria aprofitar com a referent per aplicar-la l’estudi sobre el parc d’habitatges buits de la Seu.

Entre d’altres mesures, la moció també demana bonificacions als immobles amb sistemes d’aprofitament d’energia solar, reducció de la taxa de l’aigua en diferents supòsits i crear una taxa per a les entitats financeres que tinguin caixers automàtics a les façanes dels immobles, amb accés directe des del carrer.

TOTES LES NOTÍCIES