El ple ordinari d’aquest mes a l’Ajuntament de la Seu d’Urgell ha aprovat una moció en què es proposa dotar el municipi d’un parc d’habitatge social per garantir lloguers assequibles. El text, presentat per ERC, va tirar endavant amb 9 vots favorables, després que s’hi va sumar el grup de Compromís, mentre que va rebre 7 abstencions, de l’equip de govern (PDeCAT) i un vot en contra, de la CUP.

Des de l’equip de govern, la tinent d’alcalde d’Atenció a les Persones, Anna Vives, va remarcar que estaven “d’acord amb el fons de la qüestió” però va justificar l’abstenció pel fet que ERC no va acceptar les transaccions proposades. Vives considera que el text presentat contenia algunes “imprecisions”, com ara “que des de l’estudi del parc d’habitatge no s’ha fet cap actuació, cosa que no és cert”. En aquest sentit, va detallar que des de llavors es va fer una anàlisi dels habitatges buits per saber quins eren de propietat particular i quins de grans tenidors o d’entitats bancàries, a les quals s’adreçaria preferentment l’acció per aconseguir donar utilitat a aquests habitatges.

De resultes d’aquests contactes, s’ha aconseguit ja quatre nous habitatges per a ús social i dos més a través de la Generalitat i la SAREB. Sobre aquest punt, Vives va recordar que “a la Seu hi ha molta gent de la comarca que hi té un pis per quan han de baixar a la ciutat o per si el necessiten quan es facin grans, i no seria lògic intervenir sobre aquests pisos”. Tot i això, la regidora va apuntar que alguns particulars sí que han mostrat la voluntat d’oferir el seu pis per ser destinat a lloguer social, habitatges que serien gestionats per la societat municipal HIULS. Finalment, l’equip de govern va recordar que actualment la ciutat ja disposa d’un pis per a situacions d’emergència.

Compromís X La Seu va mostrar el seu suport a la proposta d’ERC perquè ells mateixos ja havien proposat “que l’ajuntament compri habitatges”. Segons el seu portaveu, Joan Barrera, “en aquell moment l’equip de govern va dir que no calia, que no es podia fer ghettos“. Barrera afirma que els hauria agradat “que llavors s’hagués donat resposta a aquesta proposta”, perquè considera que “cal un pla d’habitatge social més definit” i que aquest repte, “juntament amb la residència de gent gran, són el més important actualment pel projecte de la Seu”. Sobre aquest punt, Anna Vives va respondre que “a la comissió, en cap moment es va dir que no es volia comprar habitatge; sí que es va dir que no es volia comprar un bloc sencer, sinó diferents pisos”.

Des de la CUP, en canvi, Pau Lozano es va mostrar “sorprès” pel contingut de la moció i fins i tot va demanar “que es retiri”. Lozano considera la proposta d’ERC “ambigua i amb punts poc concrets”. En aquest sentit, el regidor cupaire va recordar que “al 2015 ja es va aprovar una moció semblant de la CUP, amb punts més concrets”. Lozano creu que cal posar l’accent a “mobilitzar el parc d’habitatge buit”, cosa que creu que “no s’ha fet”. També va indicar que “el febrer de 2017 vam preguntar per l’estat d’execució” d’aquesta moció. A tot plegat hi afegeix que “cal donar compliment a la llei que preveu donar utilitat a pisos buits permanentment desocupats”.

En nom d’ERC, Xavi Munt va agrair el suport de Compromís a la moció. Munt va voler puntualitzar que no estan demanant “que se  sancioni pisos buits”, sinó “que se’ls doni utilitat”. En tot cas, Esquerra considera que “sí que cal fiscalitzar qui té pisos buits clarament per especular”. Pel que fa al vot contrari de la CUP, el portaveu republicà va lamentar que demanessin la retirada de la moció, una mesura que ells “mai no demanarien en cap cas”.

Intercanvi turístic

El darrer ple municipal també ha aprovat, en aquest cas per unanimitat, una altra moció d’ERC, que proposa establir un intercanvi de promoció turística conjunta amb un municipi del litoral català. La proposta va tirar endavant mitjançant la transacció presentada pel grup del PDeCAT.

ERC va posar com a possible model la campanya ‘Splendid’ que ha dut a terme la ciutat de Berga amb el municipi maresmenc de Canet de Mar. Des de l’equip de govern, la tinent d’alcalde de Promoció de la Ciutat, Mireia Font, va detallar que des de Turisme Seu ja s’ha explorat aquesta possibilitat i que fins i tot s’ha concertat una reunió amb representants de Berga, municipi en el qual unes 60 famílies ja han participat de la campanya. La idea s’adreça especialment a hotels i restaurants. Font va apuntar com a punts punts forts la possibilitat de “desestacionalitzar l’oferta”, ja que “es fa al febrer, mes turístic fluix tant a Berga com a Canet”. Com a punt en contra, però, va esmentar “qui ho paga”, perquè, entre d’altres requisits, tots els establiments que hi participen han de tenir lector de tarja de fidelització, i que per això, les entitats ara estan valorant si ho assumeixen, tenint en compte que el cost és de 75 euros per lector i 1 euro per targeta. Per tot plegat, la tinent d’alcalde conclou que “cal estudiar si surt a compte”.

El portaveu de Compromís, Òscar Ordeig, va justificar el vot a favor perquè “el turisme té una importància cabdal per a la Seu”. Ordeig hi va afegir que “cal definir un projecte clar” i “demanar més recursos per a promoció turística”, com també “incidir en la importància de Turisme Seu i de les entitats, mitjançant una estratègia conjunta”. En tot cas, CXLS va subratllar que estan “d’acord amb qualsevol acció d’aquest tipus”.

De la seva part, el portaveu de la CUP, Pau Lozano, es va mostrar “a favor de proposar-ho al Consell de Promoció Econòmica” i d’acord amb l’esmena presentada per l’equip de govern. Lozano hi va afegir el matís que a Catalunya “hi ha molts models de població de costa” i que per això “cal escollir amb quina es fa l’acord” per tal que concordi amb els valors turístics que vol transmetre la Seu.

El representant d’ERC, Francesc Viaplana, va agrair el suport de la resta de grups i es va mostrar d’acord amb la idea que cal incrementar recursos en promoció turística. Viaplana va matisar que desconeixien que l’equip de govern ja havia mantingut contactes amb Berga per informar-se d’aquesta possibilitat d’intercanvi. En tot cas, considera que són “experiències que funcionen” i que val la pena provar-ho. El regidor republicà va reivindicar que “la Seu té un gran nombre d’atractius turístics de natura, patrimoni o gastronomia” i que aquest és “un potencial que s’ha de promocionar més”, tot buscant una aliança amb “una població amb característiques diferents” i que no sigui competència directa de la ciutat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada