El Pla Nacional de Salut 2020 estarà obert a aportacions durant 20 dies

rosa ferrer

La ministra de Salut, Afers Socials i Ocupació, Rosa Ferrer, ha presentat, aquest dilluns el Pla Nacional de Salut 2020 i el procés participatiu que s’inicia aquest dimarts perquè els sectors implicats i els ciutadans puguin fer les seves aportacions.

Aquest mateix dilluns el Pla Nacional de Salut s’ha presentat a la premsa i al vespre es presenta al col·lectiu mèdic, associacions implicades i particulars interessats perquè el coneguin de primera mà. Des d’aquest dimarts, els implicats i els ciutadans podran fer aportacions, durant un termini de 20 dies hàbils, fins el 26 d’octubre, i aquestes seran confidencials. Un cop recollides totes les aportacions, la Comissió de Seguiment analitzarà les consideracions i emetrà un informe on es recolliran les aportacions que hagin estat incloses o excloses, de manera argumentada. El calendari amb el que es treballa és que durant la primera quinzena de desembre es pugui aprovar al Consell de Ministres el text del Pla Nacional de Salut, amb les incorporacions que hi hagi hagut, i que posteriorment es trameti al Consell General per al seu debat parlamentari.

El pla que s’ha presentat aquest dilluns és el resultat de l’anàlisi de les dades que s’han recollit des del 2011 i que evidencien, entre d’altres qüestions, la necessitat de potenciar la resolució de l’atenció primària, l’escalada de la despesa sanitària, que cal frenar per no comprometre el sistema, i la necessitat d’un canvi de model que situï el ciutadà al centre del sistema de salut.

Entre les prioritats del Pla Nacional de Salut, per tant, la ministra ha destacat el fet d’aconseguir una atenció primària més resolutiva. A més, ha explicat que s’ha creat una àrea inspectora en el sí del Ministeri per reforçar aquesta funció. En aquest sentit, cal fer el desplegament reglamentari de com haurà de funcionar l’àrea perquè permeti detectar les millores que cal anar fent en les diferents centres sanitaris.

El Pla Nacional de Salut defineix tres grans eixos d’actuació que són el manteniment i millora de la salut, fent front a la cronicitat i la dependència dels pacients, que evoluciona a l’alça; aconseguir un sistema integrat, equitatiu, sostenible i de qualitat; i enfortir la governança del sistema de salut. En el marc d’aquests tres eixos, a més, s’han definit 10 estratègies i 24 línies operatives.

L’objectiu és que per a l’usuari la qualitat de l’atenció sigui la mateixa o superior, que se li doni una atenció més transversal i que arribi també a l’entorn del pacient, i a l’hora aconseguir que el pacient estigui el màxim de temps possible al seu domicili, de manera que estigui amb el seu entorn però que a més tingui unes bones condicions.

Durant el temps que durarà el procés participatiu del Pla Nacional de Salut la ministra ja ha avisat que se seguirà treballant en tres accions prioritàries, que són la redacció de la normativa de la història clínica digital, els requisits d’acreditació dels professionals, i la llei que reguli els drets i deures dels ciutadans en relació a la salut.

Amb aquest procés es vol promoure la millora de la qualitat en base a la transparència del sistema i de l’evidència científica.

TOTES LES NOTÍCIES