La Comissió de coordinació i desenvolupament del Pla Nacional de Residus formada pels representants dels comuns, els gestors de residus i la societat civil s’han reunit aquest dimarts al matí per actualitzar els objectius i accions concretes per millorar la gestió dels residus. La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, ha detallat que un dels eixos centrals per als anys vinents serà la prevenció en la generació de residus. En aquest sentit, s’han proposat accions concretes adreçades als centres comercials i restaurants per evitar el malbaratament alimentari. A banda de la conscienciació en els menjadors escolars, la Comissió també proposa la reducció de l’ús dels embalatges de porexpan. La ministra ha recordat que els objectius del país pel que fa a reciclatge es troben per sobre dels marcats per la UE, destacant que amb la gestió del vidre i el paper “vam ser molt ambiciosos” ha dit.

El Govern planteja nous objectius pel que fa a la recollida selectiva. La proposta d’actuacions concretes ha estat plantejada en el marc de la reunió de la Comissió de coordinació i desenvolupament del Pla Nacional de Residus que reuneix els tècnics de medi ambient dels comuns, els gestors de residus i membres de la societat civil. La Comissió ha fixat la necessitat de reduir la quantitat de matèria orgànica que es diposita als contenidors, i se centra en el menjar sobrant de les grans superfícies i els restaurants. La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat Sílvia Calvó, ha explicat que en aquest cas s’aplicarà un principi de precaució que evitaria que els aliments “arribin als contenidors”.

La ministra ha explicat que actualment l’objectiu de recollida de matèria orgànica es fixa en el 10% de cara el 2020, i ha volgut recordar la prova pilot de compostatge de la matèria orgànica al Pas de la Casa. En el cas d’aquesta prova on els mateixos veïns fan el compostatge de la matèria orgànica, el Govern es troba a l’espera dels resultats però ha reconegut que “està costant fer funcionar el procediment”. Una vegada recollits els resultats, es farà balanç de la iniciativa.

Pel que fa al malbaratament d’aliments, la Comissió planteja una campanya de sensibilització junt amb l’organisme Andorra Sostenible dirigida als centres escolars i els menjadors per a reduir la quantitat de menjar que es llença a la brossa. A més, d’aquesta iniciativa de sensibilització es proposa el canvi de pràctiques dels centres comercials i les grans superfícies per evitar que els aliments es dipositin finalment a la brossa. En aquest sentit, els establiments de restauració també hi tindran un paper. Un dels representants dels comuns present a la reunió, el cònsol menor de Canillo David Palmitjavila, ha volgut remarcar la importància de la conscienciació i que “hi ha països on tenen assumit endur-se allò que ha sobrat de menjar”, fet que -ha dit- no passa al país.

Pel que fa als objectius fixats per la Comissió i presentats aquest dimarts, Palmitjavila ha recordat que és el Govern qui marca les directives i que els comuns són els qui h­an de fiscalitzar que es compleixin. El cònsol menor de Canillo ha assenyalat la necessitat que “els gestors de residus compleixin els objectius que ens hem marcat al Pla Nacional” i que cal exercir una vigilància sobre establiments que “s’han de posar en norma”.

Text i foto: ANA

1 comentari

  1. Si reciclem correctament a casa els tres elements, vidre, plàstics i paper, és molt fàcil obtenir la matèria orgànica per fer el compostatge, doncs és la bossa que ens queda després de filtrar les altres. Realment seria molt bo anar-ho aplicant a totes les parròquies, doncs la gent que té consciència i recicla (que cada cop som més), està actualment llençant al rebuig un producte molt valuós. Prengui nota Senyora Ministra

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada