El Pla Engega 2016 va ser aprovat, aquest dimecres, al Consell de Ministres i preveu ajuts econòmics per fomentar la compra de vehicles elèctrics i híbrids endollables, que poden arribar fins als 11.000 euros.

El ministre d’Administració Pública, Transports i Telecomunicacions, Jordi Alcobé, i l’assessor de Medi Ambient, David Astrié, han presentat les característiques del programa que entrarà en vigor el proper dijous 14 d’abril.

Els ajuts econòmics tenen la voluntat d’equiparar els preus dels automòbils més eficients, i que normalment són més costosos, als de combustió. A més, per primera vegada, a més dels vehicles nous, també podran beneficiar-se de les subvencions els compradors de vehicles d’ocasió fabricats a partir de l’any 2013. Per al 2016, el Govern ha previst una partida d’un milió d’euros destinada als ajuts econòmics, dels quals, 750.000 euros seran per als incentius a al compra de vehicles elèctrics i híbrids endollables, i 250.000 per a incentius per al desballestament.

Així, en el cas de la compra de vehicles nous elèctrics i híbrids endollables, per als turismes el Govern donarà un ajut de 8.000 euros i el punt de venda aportarà 1.000 euros més, assolint un ajut total de 9.000 euros. Per a les camionetes i furgonetes l’ajut del Govern ascendirà a 10.000 euros, i el del punt de venda es manté en 1.000 euros, de manera que el comprador es beneficiarà d’un descompte d’11.000 euros sobre el preu de venda. A més, les motocicletes elèctriques també es poden beneficiar d’ajuts de 2.000 euros per part del Govern, als quals s’han de sumar 200 euros del punt de venda.

Pel que fa als vehicles d’ocasió, els ajuts els atorga només el Govern i les quantitats corresponen a la meitat del que aporta per als vehicles nous.

El ministre ha recordat, però, que els ajuts concedits no podran superar, en cap cas, el 50% del preu del vehicle.

A més dels ajuts a la compra, el Pla Engega 2016 també preveu ajuts al desballestament, per a vehicles de més de 15 anys d’antiguitat, quan s’adquireix un vehicle nou eficient (de menys de 120g CO2 per a un turisme i menys de 160 g CO2 per a una furgoneta) o de mobilitat elèctrica. En aquest cas, el Govern aporta 750 euros d’ajut tant si es compra un vehicle nou eficient com si es compra un vehicle de mobilitat elèctrica. En el cas que es tracti d’un vehicle nou eficient, a més, el punt de venda també aporta un ajut de 750 euros més.

La voluntat és que la tramitació d’aquests ajuts sigui el més atractiva i fàcil possible, i per aquest motiu seran els mateixos punts de venda els que s’encarregaran de fer les sol·licituds i descomptaran l’import de l’ajut directament en el moment de la compra.

D’altra banda, Alcobé ha recordat que els ajuts econòmics són un avantatge més en el marc del pla de foment del vehicle elèctric, però no l’únic. Amb l’aprovació per unanimitat de la Llei de Foment del vehicle elèctric, i el conveni de col·laboració signat amb els comuns, FEDA, les distribuïdores d’energia elèctrica, l’Automòbil Club d’Andorra i l’Associació d’Importadors de Vehicles s’han establert un seguit de beneficis que tenen com a objectiu fer el més atractiva possible la compra de vehicles de mobilitat elèctrica.

Així, els propietaris de vehicles elèctrics tindran la instal·lació gratuïta del punt de càrrega domèstic, podran carregar el seu vehicle gratuïtament a la via pública, gaudiran de dues hores d’aparcament sense cost a la zona blava i podran circular pel carril bus. A més, els qui vulguin, podran obtenir una matrícula personalitzada de cinc caràcters sense haver de pagar la taxa d’atribució, i tampoc hauran de satisfer, durant tres anys, la taxa de tinença de vehicles. Finalment, s’ha assolit un acord també amb el Túnel d’Envalira, de manera que els vehicles elèctrics i híbrids endollables hi podran passar sense pagar el peatge.

Amb la voluntat d’arribar al màxim de població possible, i per poder assolir l’objectiu que Andorra esdevingui un país capdavanter en mobilitat elèctrica, s’ha engegat, de manera conjunta amb tots els col·laboradors, una campanya de comunicació del Pla Engega 2016, i a través del portal web www.plaengega2016.ad es poden consultar les condicions del programa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada