cerdanyaEl director general d’Ordenació del Territori i Urbanisme, Agustí Serra, i el director de l’Observatori del Paisatge de Catalunya, Joan Nogué, han presentat avui el Pla transfronterer de paisatge de Catalunya, que impulsa aquesta entitat juntament amb el Parc Natural Regional dels Pirineus Catalans i el Consell Comarcal de la Cerdanya, entre altres institucions i entitats de la Cerdanya.

El Pla es basa en la constatació que la Vall Cerdana viu realitats i evolucions molt semblants a ambdós costats de la frontera. Es caracteritza per un mosaic agrícola i forestal configurat per la closa cerdana, el riu Segre i un patrimoni arquitectònic notable constituït per masos, antics pobles i construccions romàniques.

Tant la part catalana com la francesa, a més, afronten reptes similars. La conservació dels espais agrícoles i la preservació i posada en valor de les estructures vinculades, com ara l’arquitectura de la pedra seca, les tanques i fileres d’arbres de la closa cerdana, els boscos de ribera o la xarxa de canals i camins són alguns d’ells.

Igualment, la Vall s’enfronta a la necessitat de valoritzar el patrimoni històric i la imatge dels pobles tradicionals, integrant les noves construccions, sobretot aquelles vinculades a les estacions d’esquí.

 
Recuperació dels lligams socioculturals

El Pla transfronterer de paisatge té la voluntat de contribuir a la recuperació de la identitat d’aquest territori dividit i a la renovació dels lligams socioculturals de la població mitjançant el paisatge, tot enfortit les seves oportunitats de desenvolupament local. Cal considerar el paisatge de qualitat, doncs, com la base per a l’atracció turística i la projecció exterior de la Vall cerdana sense que perdi la seva identitat.

El Pla transfronterer es concep, en primer lloc, com un instrument de coneixement, una eina per reunir informació sobre els elements més característics d’ambdós costats de la Vall. En aquest sentit, tant l’Observatori del Paisatge com el Parc dels Pirineus Catalans impulsen, des del passat mes de juliol, una consulta,  encara activa, entre ciutadans i agents econòmics per tal d’establir la relació que cada persona té amb el paisatge cerdà, detectar els punts forts i febles de l’entorn natural, identificar els elements més significatius i els reptes que cadascú considera prioritaris.

Aquesta informació servirà després per proposar recomanacions i accions concretes de millora dirigides als ajuntaments i a les entitats del territori, partint de la base que el paisatge és un factor clau per al seu desenvolupament.

 
Sis accions conjuntes
L’acte d’avui ha servit també per presentar les sis accions conjuntes que es duran a terme majoritàriament durant l’any 2015, on els objectius d’acció o sensibilització prenen protagonisme:
 
·         Realització d’un document d’orientacions pràctiques transfronterer.Servirà per donar recomanacions pràctiques sobre un aspecte particular del paisatge que es concretarà en funció dels resultats de la consulta ciutadana.
 
·         Accions formatives i jornades educatives transfrontereres. Destinades al públic en general i als agents del territori, amb l’objectiu de promocionar el manteniment dels elements característics del paisatge tradicional.
 
·         Ampliació de la Wikipedra. És una web participativa, depenent de l’Observatori, que inventaria el patrimoni de la pedra seca a Catalunya gràcies a les aportacions dels ciutadans. Amb aquesta acció, s’adaptarà i ampliarà l’eina a l’escala de l’àmbit del Pla de paisatge transfronterer de la Cerdanya.
 
·         Realització d’un mapa de paisatge transfronterer. Actualment, ja existeix una cartografia de diagnosi i objectius paisatgístics a nivell tècnic. Ara es completarà amb les aportacions que es recullin a la consulta  i l’aprofundiment de l’anàlisi en el marc del pla per elaborar un document útil per a la planificació i consultable per la ciutadania.
 
·         Elaboració d’un web divulgatiu sobre el paisatge transfronterer de la Cerdanya amb el públic general com a destinatari i que permetrà donar accés a tots els documents elaborats.
 
·         Identificació i valorització de punts d’observació del paisatge de la Cerdanya, a banda i banda de la frontera i incorporant els resultats de la consulta. Aquesta acció es complementarà amb l’edició d’un material divulgatiu amb pautes d’ordenació del paisatge entorn de cada mirador i dels espais visibles des d’aquests punts.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada