La ministra de Cultura, Joventut i Esports, Mònica Bonell, i el secretari d’Estat de Joventut i Esports, Alain Cabanes, han presentat aquest dijous el Pla nacional de joventut (PNJ) 2025-2028. Aquest document – dividit en vuit eixos, amb un repte vinculat a cadascun d’ells, i trenta-cinc objectius relacionats amb aquests – té com a finalitat principal fomentar, facilitar i acompanyar el procés d’empoderament i emancipació dels joves del país.
La presentació als mitjans de comunicació del PNJ ha coincidit amb l’exposició del document en el marc del seminari, celebrat al país durant el dia d’avui, de l’Acord parcial de mobilitat juvenil organitzat pel Carnet Jove Europeu, on hi ha estat presents membres del Consell d’Europa.
“Era necessari disposar d’una eina per a abordar les qüestions rellevants i les necessitats específiques dels joves del país. I calia treballar-la conjuntament i transversalment entre el Govern, els Comuns, el Fòrum de la Joventut d’Andorra i l’associació Carnet Jove Andorra per a crear un marc estratègic que orienti les futures polítiques en matèria de joventut”, ha assegurat la ministra Mònica Bonell.
A més, “per a elaborar aquest Pla nacional de joventut s’han mantingut converses amb 368 joves, a través de les quals hem pogut copsar les seves inquietuds”. La tasca ha estat possible, ha relatat Bonell, gràcies al Fòrum Nacional de la Joventut, que s’ha encarregat de gestionar aquestes converses i recollir-ne la informació.
Els eixos prioritaris del PNJ són l’empoderament i la participació juvenil; els drets socials, ambientals i digitals; la salut integral i la qualitat de vida; la cultura, l’esport i el lleure; l’educació; l’emancipació; la cohesió social; i un vuitè eix de caràcter més tècnic sobre el model organitzatiu i de coordinació de les polítiques de joventut. A cadascun dels eixos es fa una diagnosi sobre la realitat social dels joves en aquests àmbits i es proposen els objectius que hauran de seguir les accions futures en matèria de joventut.
“Aquests objectius es poden dividir en dues categories, una de caràcter més tècnic, a desenvolupar des de les administracions públiques, i una altra a treballar directament amb la joventut del país i que siguin els joves els qui puguin desenvolupar accions i participar de la presa de decisions”, ha argumentat Alain Cabanes.
En aquest sentit, la ministra Mònica Bonell ha assegurat que “amb aquest document proporcionem estratègies i orientacions essencials per a crear un entorn d’oportunitats per a afavorir el desenvolupament integral i la participació activa en la societat dels joves d’Andorra”, a més de ser “el motor de totes les polítiques juvenils del país, de forma transversal i cooperativa”.
La redacció del Pla nacional de joventut s’ha fet a través d’un procés participatiu, organitzat a través de grups de discussió, els quals han estat formats per persones de l’àmbit de la política i professionals de l’Administració general i dels comuns. A més, també s’ha comptat amb l’expertesa del Consell d’Europa per a l’elaboració del PNJ i de l’assessorament de la Fundació Marianao.
El PNJ també respon a l’encomana de l’Acord de joventut, aprovat per unanimitat pel Consell General la legislatura passada, d’elaborar una diagnosi sobre la situació de la joventut a Andorra amb l’objectiu d’actualitzar l’estratègia i el marc normatiu vigent. De fet, el PNJ també inclou l’elaboració d’una nova Llei de joventut, que està previst que es pugui aprovar durant aquesta legislatura, segons ha indicat Bonell.
Durant les pròximes setmanes s’han previst presentacions sectorials a tots els agents implicats en la joventut. Finalment, amb l’objectiu de presentar el Pla nacional de joventut al col·lectiu jove s’ha organitzat una celebració festiva, el pròxim dissabte, 30 de novembre, a les 19.30 hores, a la Sala de festes d’Encamp, conduïda per Safreig i amb l’actuació de grups andorrans i catalans, com Rokyo, Els Senyora, les Snowgirls i Lildami.