El ministre de Turisme i Medi Ambient, Francesc Camp, i la cònsol major d’Escaldes-Engordany, Trini Marín, han inaugurat aquesta tarda les jornades obertes al públic per provar el cotxe elèctric de FEDA, amb el qual el pilot de l’ACA Àlex Bercianos va guanyar el passat EcoRallyRACC. L’objectiu d’aquestes jornades és doble, segons ha dit el director general de FEDA, Albert Moles, d’una banda deixar que el públic ‘conegui de primera mà el funcionament d’aquest cotxe i quins problemes pot donar, tot i que va molt bé’ i de l’altra, conscienciar per a que ‘perdin la por a aquests temes’. Camp ha aprofitat per anunciar que dins el pla d’ajudes que el ministeri d’Economia prepara per reactivar la venda de cotxes, ‘hi haurà més ajudes pels menys contaminants’.

Segons ha reconegut el ministre Camp, ‘no hi ha pressupost per fer campanyes de conscienciació’ en mobilitat sostenible i, per això, considera que ‘iniciatives com aquesta estan molt bé’. De fet, Camp ha insistit en què una de les accions que el Govern durà a terme aprofitant la seva presidència de la Comunitat de Treball dels Pirineus -que s’inicia a l’octubre i durarà dos anys- és, precisament, ‘fer d’això un problema de tots els Pirineus per treballar conjuntament’.

Camp ha explicat que ‘tot apunta a què els cotxes elèctrics seran un substitut del cotxe tradicional’ i que, de moment, s’avança cap a una ‘major presència del cotxe elèctric al país’. Tot i això, considera que ‘encara no hi ha un encaix entre l’oferta i la demanda’, una situació que, segons Camp, canviarà quan pugin els preus dels carburants i baixi el preu de producció d’aquest tipus de vehicles.

En relació a això, el ministre de Medi Ambient, ha avançat, a més, que la llei d’ajudes que el Govern entrarà a tràmit parlamentari abans de final d’any ‘beneficiarà especialment els cotxes menys contaminants’, com els híbrids -els més disponibles en l’actualitat- i els elèctrics. Tot i això, Camp no ha pogut avançar encara en quina forma i quantitats es formalitzaran les ajudes, però sí que tindran una repercussió a la baixa sobre el preu que pagarà l’usuari final.

Fa 2 anys i mig que FEDA té un cotxe elèctric Citroën C-Zero amb el qual, a més, l’equip FEDA Zero-e, gestionat per l’Automòbil Club d’Andorra (ACA) i amb el pilot Àlex Bercianos, va guanyar la seva categoria de l’EcoRallyRACC, una cursa de regularitat. Aquest cap de setmana, 22 inscrits podran provar el cotxe per un temps de vint minuts sortint de l’Illa Carlemany, tot i que, segons Moles aquells que no estiguin inscrits es poden apropar igualment i demanar la prova. La iniciativa vol apropar el cotxe elèctric a la ciutadania i ‘que vegin de primera mà quins problemes pot donar un cotxe com aquest’, ha dit Moles.

Per al director de FEDA, ‘el vehicle elèctric s’ha de plantejar a escala de mobilitat global’ i, fins i tot, a Andorra ‘pot ser un servei a oferir a turistes’ per lloguers curts. Moles ha afegit que l’adaptació del país a aquest tipus de vehicles seria molt senzilla, ja que ‘només s’haurien d’instal·lar els carregadors que ja existeixen al mercat’ i ‘les càrregues lentes es poden implantar fàcilment a la xarxa del país’. Però també com el ministre, Moles troba que l’oferta encara no és suficient, ja que hi ha poca varietat per escollir al país, ‘si el mercat despunta seriosament, es pot instal·lar fins i tot carregadors als pàrquings de totes les parròquies’, ha proposat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada