El Pirineu registra la temperatura més baixa des del 1956

Una persona treient neu i gel de damunt del cotxe
Una persona treient neu i gel de damunt del cotxe. Foto: ARXIU

El Pirineu ha arribat aquest 6 de gener a la temperatura més baixa registrada des de l’any 1956, quan es van notificar 32 graus sota zero.

Aquest dimecres al matí a l’estació meteorològica del Clot del Tuc de la Llança (Alt Àneu, Pallars Sobirà) s’han registrat 34 graus negatius. Ara bé, s’ha de tenir en compte el context, ja que actualment hi ha molta més informació i es registren moltes més dades que fa uns anys des de punts on fa més fred.

A la península Ibèrica, no s’assolia un fred tan extrem des del 1985.

A Andorra, amb 16 graus negatius a Incles, 12 a la Cortinada i 7 a la capital, les temperatures mínimes aquest 6 de gener no són històriques però sí que es produeix un fenomen més excepcional que en altres ocasions, i és que el fred s’està mantenint durant molts dies seguits i encara serà més extrem a partir de diumenge després d’una nevada que es preveu generalitzada a totes les cotes entre divendres i dissabte.

El fet de tenir temperatures tan baixes durant molts dies és un episodi que es produeix cada 8 o 10 anys aproximadament. El proper dimecres es podria arribar als 8 graus negatius a Andorra la Vella.

Els anys 2001, 2005 i 2012 també van ser anys amb dies molt freds al Principat. El 2005, per exemple, es va arribar als -20 graus a Arcalís.

TOTES LES NOTÍCIES