El Pirineu celebra la Mobile Week amb la intenció de fomentar el desenvolupament digital

Ritz, Baró i Erta durant la presentació de la Mobile Week Pirineu

El diputat Marc Baró ha participat aquest dimecres en la roda de premsa de presentació de la Mobile Week al Pirineu que se celebrarà durant una setmana, a partir del 19 de febrer amb diferents activitats que tindran lloc a les comarques del Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i l’Alta Ribagorça, sota el títol Tecnologia per a la ciutadania, que forma part de la Mobile Week Catalunya que està previst que se celebri en quinze seus diferents de Catalunya, i que complementa el Mobile World Congres de Barcelona.

La presentació ha tingut lloc a la sala de premsa de la Diputació i ha comptat la presidenta del Consell Comarcal de l’Alta Ribaorga, Maria José Erta, i la regidora de Promoció Local, Fires i Seguretat Ciutadana de Tremp i consellera del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Anna Ritz.

L’objectiu és donar l’oportunitat a la població de comarques de caràcter més rural, de participar en debats, conferències i tallers que fomenten el desenvolupament digital.

Mobile Week Catalunya és una iniciativa innovadora de Mobile World Capital i Generalitat de Catalunya que impulsa el debat tecnològic a la ciutadania i fomenta el desenvolupament digital arreu de Catalunya d’una manera equitativa.

Aquest any 2020, 2a edició de la Mobile Week Catalunya, les comarques del Pallars Jussà, Pallars Sobirà i Alta Ribagorça van presentar una candidatura conjunta com a Alt Pirineu promoguda per l’Ajuntament de Tremp. Amb tot, la Mobile Week funciona de forma independent de Mobile World Capital, a l’estar dirigida a la ciutadania i no a empreses i professionals del sector.

La Mobile Week Pirineus s’inaugurarà el 19 de febrer a Tremp, encara que, a les escoles de l’Alt Pirineu, ja es treballa des de principis de febrer en sessions formatives de programació robòtica i scratch.

Durant la setmana del 19 fins al 29 de febrer, s’aniran realitzant activitats als diferents pobles de les comarques pirinenques. A diferència de la passada edició seran 17 i no 5 els emplaçaments per tot Catalunya en que organitzaran activitats.

L’esdeveniment oferirà a la ciutadania conferències i tallers amb experts que donaran consells i informació per entendre el panorama actual de la revolució digital, i se centraran en tres temàtiques: la robòtica, la intel·ligència artificial i la ciberseguretat. Es veurà també de forma pràctica i participativa la realitat tecnològica al nostre dia a dia i com aquesta pot afectar a la ciutadania.

Sota el lema Tecnologia per a la ciutadania, les xerrades i els tallers que s’organitzaran permetran al ciutadà conèixer, per exemple, què passa quan es connecta amb una xarxa de wifi pública o s’accepten els permisos al descarregar-se una aplicació, així com aprofundir en assumptes claus com la seguretat mòbil.

També se celebraran conferències sobre el desplegament de la fibra òptica al Pirineu i activitats amb scratch i de robòtica educativa per potenciar que els més petits aprenguin programació i sobre l’ús ètic de la tecnologia. Sobre la fibra òptica s’ha referit Maria José Erta durant la seva intervenció, qualificant-la de crucial pel benestar de la ciutadania del Pirineu.

La Mobile Week, planteja diferents espais de reflexió i activitats participatives que connecten les eines i serveis tecnològics amb les necessitats i mancances de la societat i el territori.

La intenció és que aquestes comarques, que fa anys que basen gran part de l’economia en el sector primari, puguin implementar altres tipus d’economia, basades en les eines i elements tecnològics i digitals que permetin fer el canvi d’una manera ràpida i d’aquesta manera poder construir una economia equitativa vers la resta de territori català. En aquesta línia s’ha manifestat Marc Baró que ha reivindicat la necessitat d’apropar la tecnologia a la ciutadania.

Amb els mateixos arguments s’ha manifestat Anna Ritz, que ha explicat que aquesta és una bona oportunitat per visibilitzar les comarques del Pirineu.

TOTES LES NOTÍCIES