El Pirineu celebra el primer d’octubre

Aquest vespre la plaça de les Monges de la Seu d’Urgell ha estat l’espai públic escollit per commemorar el primer aniversari de l’1 d’Octubre a la capital alturgellenca.

L’acte institucional, encapçalat per l’alcalde del ciutat, Albert Batalla, ha congregat un bon nombre d’urgellencs i urgellenques que han volgut sumar-se a la commemoració d’aquesta data significativa. Batalla, acompanyat per una representació dels membres de les meses electorals del referèndum de l’1 d’Octubre, ha manifestat que “gràcies a tothom i, especialment a aquells que amb la vostra generositat vau fer possible per sempre més que l’1 d’Octubre sigui un gran pas cap a un país més just i lliure”.

Precisament en una paret de la plaça de les Monges ha quedat instal·lada una al·legoria sobre l’1 d’Octubre, una instal·lació artística creada per l’urgellenc Gerard Moliné. L’al·legoria està formada per diferents peces d’escacs, col·locades unes davant de les altres.

L’acte commemoratiu ha seguit amb el Cant dels Segadors acompanyat al violí pel jove Vadim Hurtado. Al finalitzar aquesta commemoració, bona part de les persones congregades en aquesta plaça han dipositat una flor de color groc.

 

Ruta pels pobles de La Cerdanya

La Cerdanya ha culminat aquest dilluns la commemoració de l’1-O amb una marxa lenta per diversos municipis de la comarca, la qual tenia com a objectiu recórrer tots els espais que van acollir les votacions del referèndum d’ara fa un any. L’acció ha començat a l’Ajuntament de Llívia amb un esmorzar popular, la lectura del manifest de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) i la col·locació d’una placa commemorativa. Des d’allà, una trentena de persones han sortit cap a d’altres pobles veïns, tot seguint una rua encapçalada per un tractor i diversos ciclistes.

En cadascuna de les parades del circuit han anat aplegant suports fins arribar a les portes de l’Escola Alfons I de Puigcerdà, on s’hi han reunit unes 300 persones per escoltar la lectura d’un manifest i veure com s’instal·lava una placa en record de la jornada. La intenció era simbolitzar una “enllaçada” entre tots els pobles de la comarca.

A Llívia s’ha recordat que una de les portes del consistori que va ser precintada abans de la jornada del referèndum de 2017 per evitar que ningú hi entrés. Una trentena de persones han seguit des de l’inici el recorregut de la marxa reivindicativa. Després s’hi ha anat sumant més persones i conductors a Puigcerdà, Alp i Das, fins que han arribat a la boca nord del túnel del Cadí, a Riu de Cerdanya. Des d’allà han continuat per Isòvol, Ger i Bolvir i han acabat a les portes de l’Escola Alfons I.

L’alcalde de Puigcerdà, Albert Piñeira, ha destacat que l’1-O va servir per “mostrar al món que Catalunya és un país pacífic” i ha explicat que des d’aquell moment “han passat moltes coses”. Piñeira ha lamentat la posterior aplicació de l’article 155, a més de l’actual existència de “presos polítics, exiliats, persones processades i imputades i persones perseguides”. Un dels membres de la Plataforma 1 d’octubre, Josep Ribot, ha dit a l’ACN que la commemoració d’aquest dilluns fa referència a una jornada en la qual es va “fer poble” i on la ciutadania es va sentir “com a peces necessàries del procés i de la defensa de la democràcia”.

L’acte, que tenia un caire festiu i alhora reivindicatiu, ha finalitzat a l’estany de Puigcerdà, on les persones assistents han dinat abans de sortir en autocar cap a la manifestació prevista a Barcelona.

TOTES LES NOTÍCIES