El Pirineu català viu un Cap d’Any a prop de la plena ocupació

El Pirineu català compleix amb les previsions aquest pont de Cap d’Any, amb una ocupació hotelera que supera el 90% i que fa que en molts casos els hotels pengin el cartell de complet per al canvi d’any.

Segons les dades que han presentat tant el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida com la Federació d’Hostaleria de Girona, les comarques de muntanya són novament un dels destins preferits per a les vacances de Nadal. Els hotels es mouen entre el 90% i el 95% de reserves cobertes, però al turisme rural -sector amb molt pes a l’Alt Urgell- i als bungalous dels càmpings la xifra arriba directament al 100%. A la Cerdanya, el Ripollès i la Garrotxa també disposen de dades semblants, amb una mitjana del 95% als hotels. Després de Cap d’Any, la demanda baixa notablement i l’ocupació se situarà entre el 50% i el 60%.

Aquesta alta afluència també es reflecteix en el trànsit. Des de dijous passat, dia 27, s’han reproduït les cues i la circulació lenta a l’N-145 i a la CG-1, tant per entrar a Andorra al matí com per sortir-ne al vespre. Aquests dies el Principat també registra una alta ocupació hotelera. D’altres punts conflictius aquests dies són la C-14 a Organyà o bé la C-16 per passar el peatge del túnel del Cadí.

Tot i que les condicions de les estacions d’esquí encara no són les òptimes, les sis estacions que tenen pistes obertes a la demarcació de Lleida preveuen vendre en conjunt uns 185.000 forfets. En esquí nòrdic, només Tuixent-la Vansa té uns 25 km de circuits oberts, mentre que la resta d’estacions ofereixen espai de raquetes o bé la resta de serveis turístics. Pel que fa a l’alpí, la neu segueix sent escassa al peu de pistes, però es manté amb bona qualitat a les parts altes de les estacions. La majoria tenen gruixos al voltant dels 50 centímetres; amb l’excepció de Boí Taüll, que arriba als 90.

Turisme rural

El president de l’Associació de turisme rural del Berguedà, Jordi Pellicer, ha confirmat a l’ACN que les cases rurals no perden atractiu com a indret idoni per celebrar Cap d’Any. De fet, Pellicer assegura que en molts casos les reserves ja els arriben “amb molt temps d’antelació” i que fins i tot “hi ha famílies que ho lloguen d’un any per l’altre”. Els clients majoritaris són “famílies i amics amb canalla que volen passar el cap d’any junts en un lloc tranquil i amb unes bones instal·lacions, perquè que les cases estan molt ben equipades, tenen l’encant de la llar de foc i d’estar en un espai rural a la natura”.

El sector hi afegeix el fet que enguany estan “de sort perquè el pont de cap d’any té un dia més que l’any passat” i això els “és beneficiós” perquè tenen “més dies d’ocupació, des de divendres i fins dimarts”.

TOTES LES NOTÍCIES