El PIB nominal del 2016 creix un 1,9% i se situa en 2.584,1 milions

El  Producte Interior Brut (PIB) nominal d’Andorra va créixer l’any passat un 1,9% i es va situar en 2.584,1 milions, mentre que el PIB real va experimentar un increment de l’1,2%. Així, ho han posat en relleu el ministre de Finances, Jordi Cinca, i el coordinador del departament d’Estadística, Enric Ripoll, en la roda de premsa posterior al consell de ministres i en la qual han anunciat, també que a partir d’ara es faran publicacions trimestrals de les estimacions del PIB seguint el que es fa en altres indrets. Així, durant el mes de juny es publicarà un avançament del primer trimestre del PIB del 2017, al setembre es publicaran les dades del segon trimestre, al desembre es faran públiques les dades de tercer trimestre i finalment el quart trimestre i les conclusions de les dades del PIB del 2017 es faran públiques durant el mes de març de l’any vinent, i aquest serà el calendari que se seguirà a partir d’ara. Cinca ha destacat que s’estigui consolidant quatre anys amb PIB positius després d’anys en què eren negatius i ha remarcat que és “un símptoma de la consolidació de l’economia”.

El producte Interior Brut (PIB) nominal d’Andorra va créixer l’any passat un 1,9% i es va situar en 2.584,1 milions, mentre que el PIB real va experimentar un increment de l’1,2%. En els dos casos suposa un creixement respecte de l’any anterior, ja que el 2015 el PIB real va créixer un 0,8% i el nominal un 0,4%. Quant al PIB real per càpita, cal destacar que seria d’un 0,7 inferior pel creixement de la població. El ministre de Finances, Jordi Cinca, ha posat en relleu que aquest increment del PIB és una “bona notícia”, ja que es porten “quatre anys consecutius” amb xifres positives quan es venia “de molts anys” amb dades negatives i això, ha conclòs, és “un símptoma de consolidació de l’economia”.

En general, tots els sectors presenten, tal com ha manifestat Enric Ripoll, una tendència positiva a excepció del financer, a la qual cosa Cinca ha afegit que aquest acaba “arrossegant” la resta, ja que sense el sector financer el creixement en termes reals seria del 2,4%. Cal afegir que el PIB real se situa en els mateixos valors que el de França, però per sota del 3,2 registrat a Espanya o l’1,8 de la zona euro. Això, segons Cinca, cal emmarcar-ho en el fet que l’andorrana és una economia molt “concentrada” i, per tant, “no es pot comparar” amb d’altres de més “diversificades” com pot ser Espanya o Alemanya i, a més, ha remarcat l’impacte que encara té el sector financer en l’economia del país. En aquest sentit, ha insistit en què es troba en un “moment d’assentament” i això provoca certes dificultats en el creixement econòmic.

Qüestionat pel mitjans de comunicació, Ripoll ha posat en relleu que de cara a aquest 2017 no “s’esperen grans canvis” i que el creixement del nominal pot estar al voltant del 2,2% i el real en un 1%.

Precisament a partir d’ara s’aplicarà una nova metodologia en la publicació d’aquestes dades i es faran publicacions trimestrals de les estimacions seguint la línia del que es fa en altres indrets. Així, durant el mes de juny es publicarà un avançament del primer trimestre del PIB del 2017, al setembre es publicaran les dades del 2n trimestre, al desembre es faran públiques les dades de tercer trimestre i, finalment, el quart trimestre i les conclusions de les dades del PIB del 2017 es faran públiques durant el mes de març de l’any vinent. Cinca ha manifestat que aquests canvis suposen “un salt qualitatiu important” i iguala Andorra amb els terminis que es fan servir als països de l’entorn. Això, ha conclòs, no és només important per als agents públics i privats sinó també en les avaluacions de les quals és objecte Andorra per les agències de ràting, que demanaven que Andorra evolucionés en les “dades macroeconòmiques”.

ANA

TOTES LES NOTÍCIES