El periodista Andrés Luengo explica el paper d’Andorra i dels contrabandistes durant la Primera Guerra Mundial

andres luengo

Coincidint amb els darrers dies de l’exposició ‘Imatges per al record. La Gran guerra en postals (1914- 1918)’, el periodista Andrés Luengo ha ofert aquest dijous al Centre d’Art d’Escaldes Engordany (CAEE) una xerrada sobre el paper d’Andorra com a lloc de pas per als desertors francesos i la funció dels contrabandistes en aquesta escapada durant la Primera Guerra Mundial. Luengo ha indicat que la documentació estudiada indica que més de 200 soldats van marxar de França a Espanya a través del Principat però només cinc s’hi van quedar. 

Tot i el títol ‘Andorra durant la Primera Guerra Mundial: refugi de desertors’, Luengo ha admès que el país va servir més aviat com a “lloc de pas”, ja que pocs dels soldats que van travessar la frontera es van quedar al Principat. A més d’aquests desertors, el periodista ha volgut destacar el paper dels contrabandistes com a passadors, doncs eren els que coneixien les fronteres i “ajuden a passar a banda i banda de la frontera”. 

La documentació de l’arxiu de l’Arieja i de la qual se’n conserva una còpia a l’Arxiu Nacional d’Andorra i la tesi de l’historiador occità Miquel Roquet són el punt de partida de l’estudi d’Andrés Luengo, i la correspondència entre les fonts militars permet seguir el rastre dels 242 fugitius que van travessar Andorra per arribar a Espanya. La majoria, però, es van quedar al país veí o van marxar cap a Amèrica, la Vall d’Aran o Suïssa, ha exposat Luengo. 

El punt de contacte eren petits hotels de l’Arieja on es reunien els contrabandistes i “suposadament els desertors hi acudeixen i contacten amb ells per fer de passadors”, ha explicat el periodista. El pas de França cap a Espanya es produïa habitualment en un dia, ha apuntat.

La mostra de postals que expliquen aquestes i altres històries de la Primera Guerra Mundial es pot visitar al CAEE fins dissabte.

(Text i foto: ANA)

TOTES LES NOTÍCIES