L’àrea d’Energia, Seguretat Industrial i Transports del ministeri d’Economia i Territori ha informat de l’estimació del grau de perill d’allaus per aquest dimecres 6 de febrer. El grau de perill d’allaus se situa en nivell 4 (fort).

▪ Conseqüències fora pista / allaus naturals / allaus accidentals:

Condicions desfavorables per a l’esquí fora pista, l’esquí de muntanya i l’excursionisme.

Es poden produir nombroses allaus naturals en totes les exposicions.

Són probables allaus accidentals en nombroses pendents a causa de febles sobrecàrregues (pas d’un esquiador, per exemple), així com algunes allaus de neu recent de desencadenament espontani.

▪ Estabilitat del mantell nival:

En els últims dies les caigudes de neu significatives han estat ventades fortament i han creat noves i nombroses acumulacions, de vegades dipositades sobre capes fràgils de neu.

En les vessants nord i per sobre dels 2.200 m, la neu ha quedat relativament freda i lleugera i només ha sofert una feble humidificació. Per sota dels 2.100 m i degut a una suavitat de les temperatures, la neu s’ha humidificat essencialment en superfície i en els vessants exposats al sud o amb menor altitud. El mantell nival queda inestable en el seu conjunt amb desencadenaments observats on es troben les acumulacions majors.

Vistes les quantitats de neu mobilitzables, alguns desencadenaments espontanis d’allaus de grans amplades es poden produir en els pendents suficientment carregats i drets. Però és sobretot el risc accidental el que cal vigilar, doncs nombrosos desencadenaments són probables inclús per una feble sobrecàrrega.

▪ Qualitat de la neu:

– A gran altitud, la innivació és molt irregular, amb crestes i vessants nord de vegades pelats per un vent violent i acumulacions importants en concavitats i clots. La neu a vegades pot aparèixer encartonada ventada als fils de les crestes i més lleugera en el bosc.

– A més baixa altitud, el mantell nival s’ha humidificat en profunditat amb les temperatures dolces que després s’ha regelat. Les últimes nevades aporten millors condicions d’esquí amb neu fresca i més lleugera en superfície.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada