El Departament d’indústria del ministeri d’Economia i Territori ha informat de l’estimació del grau de perill d’allaus per aquest dimecres 1 de maig. El grau de perill d’allaus se situa en nivell 4 (fort) al Principat. Les previsions de tendència són de mantenir aquest nivell per al dijous 2 de maig.

▪ Conseqüències allaus naturals / allaus accidentals:

· Condicions desfavorables per a l’esquí fora pista, l’esquí de muntanya i l’excursionisme.

· Es poden produir grans allaus naturals de primavera en totes les exposicions.

· Són probables allaus accidentals en nombrosos pendents a causa de sobrecàrregues febles (pas d’un esquiador, per exemple). La neu és humida i pesada.

 

▪ Estabilitat del mantell nival:

· En totes les alçades i orientacions, el mantell nival s’ha humectat.

· La massa d’aire s’ha anat escalfant progressivament. Amb les pluges esperades fins als 2.100 m el mantell nival s’humecta fortament. En aquestes condicions, l’activitat natural cal vigilar-la amb prioritat doncs els vessants més pendents es purguen freqüentment a totes les alçades amb allaus de neu recent. Per sobre dels 2.100 m, la neu caiguda recentment amb una mica de vent del sud-est pot formar noves plaques inestables i friables prop de les cimeres i donar lloc a desencadenament d’allaus de placa inclús per sobrecàrregues febles.

 

▪ Qualitat de la neu:

· Hi ha una bona capa de neu recent que ha renovat el mantell nival. Aquesta es fa més pesada ràpidament a la tarda per sota dels 2.100 m i la neu es troba en mal estat. Per sobre dels 2.200 a 2.300 m, la neu es manté més freda i en millor estat.

· La tendència és que pugi la cota límit de neu-pluja progressivament en els dies següents. En aquestes condicions, les precipitacions en forma de ruixats associats a una feble pujada de les temperatures haurien de fondre lleugerament el mantell nival actual, principalment per sota dels 2.200/2.300 m i pot modificar-lo per sobre.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada