El perill d’allaus, en nivell 4

L’àrea d’Energia, Seguretat Industrial i Transports del ministeri d’Economia i Territori ha informat de l’estimació del grau de perill d’allaus per aquest dijous 7 de març. El grau de perill d’allaus se situa en nivell 4 (fort) al Principat.

▪ Conseqüències fora pista / allaus naturals / allaus accidentals:

Condicions desfavorables per a l’esquí fora pista, l’esquí de muntanya i l’excursionisme.

Es poden produir grans allaus naturals en totes les exposicions.

Són probables allaus accidentals en nombroses pendents a causa de febles sobrecàrregues (pas d’un esquiador, per exemple).

 

▪ Estabilitat del mantell nival:

Un temps suau i humit s’ha instal·lat després de bastants dies amb una isoterma zero graus sovint superior als 2.100 m. La neu caiguda en els dos últims dies en petita quantitat sobre els massissos, tenint en compte la suavitat actual, és pesada i humida. El mantell nival ha estat molt humectat fins els 2.300 m d’altitud. Les caigudes de neu han estat sovint acompanyades de vents forts de sud en altitud, i s’han format doncs, petites plaques inestables.

Tenint en compte les quantitats de neu, són presents acumulacions importants. Les darreres, per humectació, poden provocar sortides espontànies podent ser bastant grans. A gran altitud, algunes plaques inestables poden igualment cedir per febles sobrecàrregues, com per exemple el pas d’un esquiador o un excursionista.

 

▪ Qualitat de la neu:

– Algunes crestes i pendents escombrats pel vent estan poc innivades. La innivació del conjunt té grans acumulacions. De vegades, en la proximitat de les crestes i planells, la innivació és feble. La neu és de qualitat mitjana i en transformació a pesada en tots els sectors per la humitat dels últims dies. Tan sols les cares nord a una gran altitud conserven la neu de bona qualitat.