L’àrea d’Energia, Seguretat Industrial i Transports del ministeri d’Economia i Territori ha informat de l’estimació del grau de perill d’allaus per aquest divendres 25 de gener (estimació no vàlida per a les pistes d’esquí abalisades i obertes al públic). El grau de perill d’allaus se situa en nivell 4 (fort) per sobre de 2.000 metres i en nivell 3 (marcat) per sota d’aquesta cota, mentre que aquest dimecres i dijous el risc 4 s’havia situat per sobre dels 2.200 metres.

 ▪ Conseqüències fora pista / allaus naturals / allaus accidentals:
–    Condicions desfavorables per a l’esquí fora pista, l’esquí de muntanya i l’excursionisme.
–    Es poden produir allaus naturals en els pendents més carregats i abruptes.
–    Es poden produir allaus accidentals en nombroses pendents a causa de febles sobrecàrregues (pas d’un esquiador, per exemple).

▪ Estabilitat del mantell nival:
Durant aquests darrers dies, el fort vent d’alçada de component sud-oest a nord ha transportat la neu nova i ha format noves acumulacions, sobretot per sobre de 2.300m. Durant aquesta nit i matinada, el vent de component nord-oest bufarà de forma intensa (ràfegues de fins a 90km/h dalt dels cims) i s’acompanyarà de febles precipitacions per  formar noves acumulacions de neu. Demà al matí, el vent minvarà una mica (70km/h).

Per sobre de 2.000m, es poden desencadenar allaus accidentals de placa de magnitud considerable en nombroses pendents a causa de febles sobrecàrregues (pas d’un esquiador, d’un excursionista, etcètera). Per sota de 2.000m, les acumulacions de neu nova reposen sobre un mantell nival ben estabilitzat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada