El perill d’allaus, en nivell 4

allauEl Departament d’Indústria del ministeri d’Economia i Territori ha informat de l’estimació del grau de perill d’allaus per aquest cap de setmana. El grau de perill d’allaus se situa en nivell 4 (fort) al Principat.

▪ Conseqüències allaus naturals / allaus accidentals:

· Condicions desfavorables per a l’esquí fora pista, l’esquí de muntanya i l’excursionisme.

· Es poden produir allaus naturals de talla important en totes les exposicions.

· Són probables allaus accidentals en nombrosos pendents a causa de sobrecàrregues febles (pas d’un esquiador, per exemple). Hi ha plaques en tots els sectors.

▪ Estabilitat del mantell nival:

· En les alçades superiors als 2000 a 2200 m hi ha acumulacions nombroses i importants en tots els sectors. Neu poc transformada i sovint inestable que poden provocar sortides d’allaus de placa al pas d’un esquiador sol. Són possibles escolaments durant la migdiada en relació a l’augment de temperatures. La Isoterma 0º C es situarà entre 2400 i 3000 m.

· Per sota dels 2000 a 2200 m es pot descartar la sortida d’allaus espontànies però amb l’augment de les temperatures poden succeir escolaments en les hores més càlides als pendents encara suficientment carregats i, considerant les quantitats mobilitzables, alguns poden ser de dimensió considerable.

▪ Qualitat de la neu:

· Hi ha una bona capa de neu recent que ha renovat el mantell nival. Cap a 2000 m es pot trobar entre 1,5 i 2 m de neu, però els cúmuls són molt heterogenis a causa del transport de la neu pel vent.

· La neu de superfície és freda i lleugera a les zones abrigades del vent, i és més variable en altres zones.

Per a més informació, consulteu el butlletí de previsió de perill d’allaus a www.meteo.ad