El perill d’allaus, en nivell 4

L’àrea d’Energia, Seguretat Industrial i Transports del ministeri d’Economia i Territori ha informat de l’estimació del grau de perill d’allaus per aquest dijous 18 d’abril. El grau de perill d’allaus se situa en nivell 4 (fort) al Principat. Les previsions de tendència són de mantenir aquest nivell per al divendres 19 d’abril i el dissabte 20 d’abril.

▪ Conseqüències fora pista / allaus naturals / allaus accidentals:

· Condicions desfavorables per a l’esquí fora pista, l’esquí de muntanya i l’excursionisme.

· Es poden produir grans allaus naturals de primavera en totes les exposicions.

· Són probables allaus accidentals en nombroses pendents a causa de febles sobrecàrregues (pas d’un esquiador, per exemple). La neu és humida i pesada.

 

▪ Estabilitat del mantell nival:

· En totes les alçades i orientacions, el mantell nival s’ha transformat per diversos cicles d’humectació i regel, almenys en superfície.

· La nit i l’inici de bon matí, el feble regel és suficient per descartar la major part dels riscos d’allaus, però l’humectació pren molt ràpidament. Serà més important i profunda que els dies precedents, esperant-se nombroses allaus espontànies de primavera des del final del matí. Els riscos seran presents en tots els vessants, però més particularment en els vessants nord, entre 2.300 i 2.600 m. Com les quantitats de neu mobilitzable són grans, algunes allaus grans són possibles.

 

▪ Qualitat de la neu:

· Les crestes escombrades pel vent són menys innivades, no obstant la innivació que resta, de mitjana és bastant important.

· La neu de superfície està crostada i més o menys portant al néixer el dia, esdevenint ràpidament humida.