El perill d’allaus, en nivell 4

L’àrea d’Energia, Seguretat Industrial i Transports del ministeri d’Economia i Territori ha informat de l’estimació del grau de perill d’allaus per aquest divendres 8 de febrer. El grau de perill d’allaus se situa en nivell 4 (fort) al Principat.

▪ Conseqüències fora pista / allaus naturals / allaus accidentals:

Condicions desfavorables per a l’esquí fora pista, l’esquí de muntanya i l’excursionisme.

Es poden produir encara allaus naturals molt grans en totes les exposicions.

Són probables allaus accidentals en nombroses pendents a causa de febles sobrecàrregues (pas d’un esquiador, per exemple).

▪ Estabilitat del mantell nival:

Durant les últimes 24 hores, ha nevat abundantment en totes les altituds, amb acumulació de neu fresca per sobre dels 2.000 metres superior a 1 metre, sobre tot al Nord. Els vents violents del nord han format acumulacions enormes, sovint inestables. Tota aquesta neu ha començat a consolidar-se, però els vents de Nord-Oest bastant forts en altitud i les tempestes de neu permeten encara allaus espontànies. Vista la quantitat de neu mobilitzable, es pot considerar possible una allau de gran dimensió. Desencadenaments per sobrecàrrega, inclús feble, són a posteriori possibles en molts pendents.

▪ Qualitat de la neu:

– A gran altitud la innivació és molt irregular, amb crestes i vessants Nord a Oest menys innivades i acumulacions locals molt importants. La neu de superfície és variable, de vegades pot aparèixer encartonada, bufada pel vent als encontorns de les crestes, sovint pols i lleugera en les zones abrigades.

TOTES LES NOTÍCIES