El Patronat de Dames de Meritxell, la primera ONG creada al país per dones que volien respondre a determinades necessitats socials, ja fa temps que pateix una davallada de socis i donacions. Això els ha obligat, per exemple, a interrompre programes de beques, l’última de les quals va ser concedida fa quatre anys. Tot i això, el Patronat continua amb la seva feina ajudant als més necessitats amb la col·laboració dels assistents socials del Govern, però lamenten les retallades que pateixen en les subvencions de, entre d’altres, l’Escola Bressol que el Patronat té a la Margineda. Precisament l’escola s’ha ressentit els últims anys d’una davallada en el nombre d’alumnes que s’explica, segons la presidenta del Patronat de Dames de Meritxell, Pilar Díez, per la disminució del poder adquisitiu de les famílies. Díez ha explicat, però, que les inscripcions per al curs vinent inviten a l’optimisme i esperen una recuperació en el nombre d’alumnes.

El Patronat de Dames de Meritxell és pioner en serveis socials al país. Des que es va fundar l’any 1972 ha gestionat assistència social i ajudes per als més desfavorits ininterrompudament. Avui en dia, a banda de l’escola bressol que gestionen des de fa més de 35 anys, també dirigeixen el centre d’infants Dau, un recurs extraescolar per infants de dos a sis anys, que aposta ara pels projectes d’integració, donant servei també a infants amb diferents problemes de desenvolupament. Malgrat això, la situació del Patronat no és la millor, ja que pateix una davallada en el nombre de socis i donants, els principals benefactors dels projectes que porten a terme i una reducció de les subvencions del Govern. Per exemple, enguany s’ha demanat una reducció del 10% en el pressupost de la guarderia que, tot i així, per primer any des del 2008, segons Díez, tornarà a augmentar el nombre d’usuaris i superarà els 70.

El Patronat continua lluitant contra els números vermells i puntualment segueix fent intervencions per ajudar en determinats casos de problemes socials tot i que, segons Díez, ha disminuït la seva activitat per la crisi econòmica. Díez assegura, però, que ‘no es retallarà en menjar, personal (i cursos de reciclatge), ni en els serveis més fonamentals’. L’última beca que el Patronat va poder donar va acabar fa quatre anys, quan la beneficiària, una jove que estudiava dansa va finalitzar els seus estudis. Des de llavors el Patronat ja no es pot comprometre a donar-ne una altra, com a mínim, ‘fins que el nombre de donacions i de socis no es torni a estabilitzar’, ha concretat Díez.

El projecte que, de moment, tampoc no patirà una retallada serà el de l’esplai Dau, que gaudeix d’una subvenció del Govern per al seu projecte d’integració, que busca ampliar l’oferta del centre a nens i nenes discapacitats. Segons Díez, ‘l’experiència està sent molt lenta però tothom està d’acord que molt bona’. Vuit infants amb problemes de desenvolupament conviuen amb la trentena d’habituals del centre, gràcies al conveni signat amb el Govern, el qual serà revisat a final d’any per veure si ha satisfet les expectatives.

4 comentaris

 1. Doncs jo trobo lloable la missió de la Sra. Diez de Cerqueda. Així doncs, segons vostè Sra. Sánchez, Una persona amb posició social i diners no és pot dedicar a pràctiques altruistes i socials?

 2. PILAR DIEZ DE CERQUEDA, PROPIETARIS DE ANDBANC !!!!!!!!, JUGANT A AJUDAR ALS MES NECESITATS, QUIN RIURE QUE FAN.

  1. Suposo que a vostè això li fa riure donat que ajuda encara més que ella als necessitats… i sense ser propietaria d’un banc, oi?
   Dubto que per a la Sra. Díez això sigui un joc.
   I estaria bé que demanés la seva opinió a alguns dels que gaudeixen de les seves ajudes. No crec que riguin, aquests.
   Noto una mica d’enveja perquè vosté no té tant com tenen altres? Millor gaudir del que un té, que desitjar l’impossible i viure sempre descontent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada