El ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, ha identificat aquest dilluns els principals riscos que es perceben per a l’economia del país de cara als propers anys, entre els quals hi ha l’increment de la despesa de personal pel fet d’haver de garantir les pensions de jubilació. Així, encara que es modifiqui el model actual de complements de jubilació, com que es vol respectar tot el que s’ha meritat fins ara i es vol aprovisionar anualment, el pas al nou model implicarà un increment del capítol de despesa de personal d’entre 12 i 15 milions d’euros anuals, tal com ha xifrat aquest dilluns el ministre. A més, Cinca considera un risc per a l’economia l’excessiva dependència als impostos sobre el tabac, que actualment representen un 28% del total d’ingressos. També es veu com un perill el fet que previsiblement els tipus d’interès tornaran a pujar, cosa que farà disparar les despeses financeres; i l’increment que aniran experimentant les transferències als comuns si no s’aborda la modificació de la Llei.

Malgrat fer una bona valoració de la gestió pressupostària del 2012, perquè si no es té en compte el pagament de les grans obres, s’arribaria gairebé a l’equilibri pressupostari, Jordi Cinca ha assegurat que no es poden relaxar, perquè ‘els riscos són molts i variats’.

En primer lloc, ha parlat de la ‘tremenda dependència del tabac’, que ha passat de representar un 12% del total d’ingressos el 2003, al 29% actual, i ha alertat que si es produís una davallada en les importacions d’aquest producte, les conseqüències podrien ser greus. A més, el ministre també ha destacat l’elevada dependència del sistema financer, i el fet que aquests ingressos enguany es reduiran perquè amb l’entrada en vigor de l’IGI, aquest sector passa de tributar un 12 a un 9,5%.

Un altre dels riscos que ha identificat el ministre és l’augment que anirà experimentant la despesa de personal, pel fet d’haver d’anar fer front a les jubilacions. De fet, el traspàs al nou model de complements de jubilació suposarà que a partir de l’any que ve es pressuposti entre 12 i 15 milions d’euros més, per poder anar aprovisionant anualment tots els compromisos meritats fins ara i evitar que la despesa vagi creixent de manera exponencial fins que es faci ‘insuportable’.

De fet, Cinca ha destacat que el pas al nou model no serà gratuït perquè no es comença de zero, sinó que s’assumeix tot el que no havien aprovisionat els anteriors governs, a banda de posar en marxa el nou model més sostenible.

També ha identificat com a perill el fet que les noves figures impositives depenen de l’evolució econòmica del país, i per tant, i com que els beneficis de les empreses van a la baixa, s’espera menys recaptació de la inicialment prevista.

Igualment, Cinca alerta que amb tota probabilitat, el tipus d’interès de referència, l’Euríbor, que actualment se situa en mínims històrics, tornarà a pujar, i que això pot representar un increment considerable de les despeses financeres, que enguany s’han situat en 25,5 milions d’euros. Concretament, si els tipus estiguessin com el 2008, al 4,8%, les despeses haguessin arribat als 58 milions d’euros.

Finalment, el ministre de Finances considera que cal modificar la Llei de transferències als comuns, per evitar que aquesta despesa vagi creixent, ja que està vinculada al creixement dels ingressos de l’Estat. Cinca considera que el Govern no es pot permetre anar més enllà dels 40 o 50 milions d’euros anuals per aquest concepte, i que per solucionar-ho, ‘no es tracta només de reduir el percentatge ni només de redefinir les competències dels comuns’, sinó que ‘és un paquet que s’ha de negociar conjuntament’.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada