hospitalEls pares del nadó prematur mort el passat 5 de febrer a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell han declarat que ‘no s’entén com poden destituir Medina com a cap de servei de pediatria per manca de confiança, però en canvi el metge pugui seguir exercint la seva feina amb normalitat’. El pare, Josep Lluís Criado, ha explicat que tenen la sensació que amb la destitució de Medina ‘es pensen que ens quedarem tranquils’.

Lluny d’això, Criado ha fet saber aquest divendres al cap de Govern, Toni Martí, que no s’aturaran en les investigacions fins que tot s’esclareixi. I mentre estan a l’espera de l’informe del trasllat, de la resposta a les queixes i dels peritatges experts, el pares tenen la sensació que des del SAAS estan ‘minimitzant el tema’. Segons han informat des del SAAS als pares del nadó ‘la coordinació en el trasllat es va activar’, però Criado i la seva dona continuen pensant que, a part de les errades en el seguiment de la nena per les quals s’ha destituït Medina, el procediment del trasllat no va ser el correcte i per això ‘també hi ha d’haver responsables’.

Els pares de la nena que va morir a l’Hospital el passat 5 de febrer s’han reunit aquest divendres amb el cap de Govern. La trobada ha servit per comunicar-los la destitució del cap de pediatria, Manuel Medina, i per informar-los de l’estat de la investigació. Toni Martí els ha avançat que ‘la investigació serà llarga’, però alhora els ha dit que ‘podem seguir confiant en ell’. En trobades anteriors, el cap de l’Executiu s’havia compromès a ‘arribar fins al final’, i aquest divendres ha pres una de les primeres decisions: la destitució de Medina com a responsable del servei. Segons els pares, Toni Martí els ha dit que el motiu de la destitució era que havia arribat el primer informe de neonatologia en què es concloïa ‘que hi havia hagut bastantes errades en el tractament rebut pel centre mèdic i que es considerava que la nena no hauria d’haver estat acceptada pel centre hospitalari’. A part, ‘també s’aprofitarà per fer una reforma del servei’, ha afegit.

Sobre la destitució de Medina, Criado ha recordat que des d’un principi ‘hem tingut el convenciment que la feina no s’havia fet bé’. Comparant el sistema de treball amb Barcelona, ‘ja vèiem que a Andorra hi havia alguna cosa que anava malament’. Per exemple, ha dit, ‘a Barcelona ens van dir que no la banyéssim fins que pesés tres quilos, i aquí el primer dia ja la volien banyar’. Criado ha dit que no entén que destitueixin al pediatre del seu càrrec de cap de servei ‘per una manca de confiança-, ja que l’informe reconeix que el seguiment ha estat inadequat-, però en canvi pugui seguir exercint de pediatra’. ‘El director del SAAS no està sent contundent’, ha sentenciat el pare.

Criado ha recordat que, a part de ser el responsable del servei de pediatria, Medina era el responsable del seguiment del nadó, ja que el primer metge que se li havia assignat a la nena en arribar a Andorra, va ser el doctor Estrada, que l’endemà va agafar vacances. Per tot plegat, ‘el que busquem ara’, ha dit Criado, ‘és que es faci justícia, perquè considerem que haurien d’haver assumit que no estaven preparats, després de mirar l’historial, i no acceptar-la aquí’. ‘Han de ser responsables del fet que en qualsevol moment la salut de la nena es podia complicar. I si la van acceptar, haurien d’haver previst un protocol d’emergència i trasllat’, ha dit.

No obstant això, Criado ha manifestat que cal no oblidar que a part del tractament han fallat més coses, en aquest cas, el transport. Pel que fa l’altre informe, el del trasllat, del qual encara no se’n disposa, el cap de Govern ha avançat als pares que s’havia verificat el procediment en el moment de posar-se en contacte amb l’exterior, i que sembla que tot va ser correcte.

Criado, per la seva banda, i a l’espera de l’informe, continua sostenint que s’hauria d’haver previst una ambulància o algun altre mitjà. A parer seu, el director del SAAS ‘no ha explicat correctament’ aquest punt en la roda de premsa que ha ofert aquest divendres al migdia, ‘perquè si l’helicòpter falla, Andorra hauria d’haver buscat una altra alternativa’.

Per tal d’informar-se sobre quin és el procediment en casos similars, els familiars es van posar en contacte amb gent del SEM a Catalunya. Allà els van corroborar que hi ha dues ambulàncies medicalitzades en pediatria i que quan estan ocupades, el trasllat el fan en ambulància convencional, amb un pediatre i un infermer. De fet, és una situació en la qual es troben sovint a Catalunya, ‘i si aquí no es va fer, és perquè no hi havia cap persona que volgués agafar aquesta responsabilitat’. Criado s’ha mostrat molt contundent en aquest punt, ja que ‘pensem que si s’hagués volgut fer el trasllat, s’hauria pogut fer’. A més, Criado ha recordat que en el mateix moment que la seva filla hi havia quatre nounats més a pediatria, i s’hauria de preveure transport per si sorgeixen complicacions.

Per tot això, els familiars de la nena creuen que el cap de trasllats també té la seva responsabilitat, però la sensació que tenen és que des del SAAS ‘ho volen minimitzar, deixant passar el temps’. D’altra banda també s’han mostrat molestos pel fet que si no s’arriba a denunciar a través dels mitjans de comunicació el succés, Medina hagués quedat impune, perquè si no es denuncia, ningú hagués verificat que hi va haver irregularitats.

Sobre l’actuació de Medina com a professional, ha dit que ‘si creus que has fet bé la feina, comuniques la mort del nadó a un superior i ja està, però si no ho va fer, va ser per alguna raó’.

D’altra banda, dimarts el director del SAAS donarà resposta a la primera queixa de la família i els lliuraran l’informe en neonatologia, tal com s’ha compromès el cap.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada