Les Valls del Nord celebraran el Dia Europeu dels Parcs d’una manera especial el proper dissabte 25 de maig a les 9 h amb una sortida guiada gratuïta, a càrrec dels tècnics de Medi Ambient dels Comuns d’Ordino i la Massana, Sergi Riba i Jordi Nicolau, que tindrà lloc al Parc natural de la vall de Sorteny. I és que enguany als valors natural i medi ambiental de la visita, s’afegeix la interpretació cultural del paisatge amb una descoberta dels testimonis de l’arquitectura agroramadera a la zona, probablement de fa més de 5.000 anys.

El patrimoni arquitectònic de la zona que comprèn orris, cabanes, pletes, murs de pedra seca i altres vestigis se situen al voltant de la Font de la Mata, al Pla de Sorteny, i a la Pleta del Racó, a la Conca de l’Estanyó, de la Cebollera, i de la Serrera. Fins ara hi ha localitzades, encara pendents d’estudi, una vintena d’unitats de gestió ramadera que confirmarien l’activitat pastoral des de fa milenis, com s’ha detectat en altres zones veïnes. L’excursió de nivell fàcil i una durada de tres hores a quatre hores, va destinada al públic familiar, i pot variar el recorregut en funció de la climatologia i l’acumulació de neu que es trobi.

El Dia Europeu dels Parcs permet apropar el ciutadà a la gestió d’aquests espais naturals protegits, en què es promou la descoberta del patrimoni natural. Segons ha explicat Sergi Riba, cap de Medi Ambient del Comú d’Ordino, “és també una ocasió per l’intercanvi entre els gestors dels Parcs”. En aquest sentit, Riba ha dit que hi ha una voluntat tècnica d’ampliar el conveni de col·laboració entre els dos parcs a tots els espais protegits de gestió comunal.

Per últim, Riba ha recordat que el Dia Europeu dels Parcs serveix per promoure i donar a conèixer els parcs a tot Europa a través d’Europarc. L’organització panaeuropea agrupa administracions dedicades a la conservació de la natura en 38 països, i s’ocupa de facilitar les relacions entre els espais naturals protegits, promoure projectes comuns i fomentar la cooperació internacional entre espais naturals protegits, en els àmbits de la informació i la formació. Tot i que la commemoració és divendres 24, la visita s’ha traslladat a dissabte per tenir una major assistència de públic.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada