El Parc Natural de l’Alt Pirineu participa al concurs Prats Florits

El Parc Natural de l’Alt Pirineu ha celebrat aquest passat mes de juny la segona edició del concurs Prats Florits, a Soriguera (Pallars Sobirà). En total hi han participat quatre prats de dall gestionats per ramaders del mateix municipi de Soriguera.
 
El concurs Prats Florits és una iniciativa dels parcs naturals francesos amb la voluntat de recompensar els prats de dall o peixeder amb el millor equilibri agroecològic. L’activitat, que es du a terme gràcies a la col·laboració transfronterera del Parc Natural Regional dels Pirineus Ariegesos, el Parc Natural de Sorteny, Comapedrosa i l’Alt Pirineu, posa en valor la importància de l’activitat ramadera, ja que manté aquests hàbitats declarats d’Interès Comunitari per la Llei de Patrimoni Natural i Biodiversitat. A més, incentiva les bones pràctiques agràries i valora l’aportació dels prats a la qualitat del paisatge.
 
Reconeixement de la bona gestió del territori
 
El premi del concurs, apart del reconeixement públic de la bona gestió del territori, consisteix en un lot de productes locals aportats pel Parc Natural de l’Alt Pirineu. La parcel·la guanyadora, de Casa Quimet, a Vilamur, destaca per la seva gran diversitat biològica i la seva alta productivitat, tot donant flexibilitat a l’explotació. Seguits per ordre de classificació, hi ha el prat de Casa Margonet, també a Vilamur; Casa Putxo, a Puigformiu; i Cal Bosch, a Llagunes.
 
El jurat del concurs ha estat format pel representant del Comú d’Ordino, Sergi Riba; la doctora de la Universitat de Lleida, Cristina Chocarro; el tècnic de la Reserva Nacional de Caça de l’Alt Pallars, Juan Fernàndez; el botànic Pere Aymerich; l’agrònom Miquel Pujol; i l’apicultora Natalia Gallart.
 
Punt de trobada entre ramaders i tècnics
 
Aquestes zones són denominades seminaturals perquè és necessària l’activitat antròpica, però sense actuacions agronòmiques de llaurada o ressembra. La gestió d’aquest prats consisteix en un dall mínim anual, pasturatge, reg i adobat. Els prats de dall alberguen una gran biodiversitat tant florística com d’insectes, fet pel qual tenen aquest gran valor ecològic.
 
Aquesta iniciativa ha permès posar en contacte ramaders amb tècnics agrònoms i botànics, que han pogut intercanviar punts de vista i fer propostes de millora per la gestió dels prats de dall.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.