El Parc Natural de l’Alt Pirineu i l’entitat Acció Escolta de Catalunya, conjuntament amb l’Ajuntament de Soriguera, ha iniciat un projecte de recuperació de l’espai del Mas de Llavaners, una antiga casa forestal ubicada que avui forma part d’una finca pública de 213 hectàrees de superfície propietat de la Generalitat de Catalunya. La intervenció compta també amb el vistiplau del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, que gestiona aquest forest, i els actuals beneficiaris de l’aprofitament dels prats de pastura.

Així, en el marc de les vacances escolars de primavera, una quinzena d’adolescents d’entre 15 i 18 anys i els seus responsables, membres de l’Agrupament Escolta Aldaia i l’Agrupament Escolta Roland Philipps, ambdós de Barcelona, han dut a terme durant cinc dies actuacions sobre el terreny de millora de la finca. Concretament, el desbrossat i poda de la vegetació en els marges dels prats o la tala, desbrancat i trossejament d’arbres de poc diàmetre en la zona de l’antic viver de pi roig (Pinus sylvestris) per a fer-ne una zona d’esbarjo. En aquest cas, a més, s’hi ha instal·lat una taula amb bancs construïda pels joves participants amb l’ajuda de la brigada del Parc Natural, que ha impartit un taller d’encaixos de fusta a partir de peces prefabricades. També s’ha construït de nou un llenyer per a l’assecat de la fusta tallada, s’ha recuperat l’abeurador de la finca que estava totalment ple de  sediments, i s’han realitzat millores en el sistema de captació i canalització d’aigua.

Els treballs de millora de la finca mitjançant voluntariat continuaran amb estades d’escoltes coordinades amb l’entitat Acció Escolta de Catalunya. Així, fins al 2019, aquest espai forestal acollirà actuacions d’educació ambiental i voluntariat amb adolescents. En aquesta línia, el Parc manté altres projectes de voluntariat amb adults, com ara la el Projecte Boscos de Muntanya.

Formació i educació ambiental

Per a dur a terme aquests treballs s’ha donat prèviament formació específica en l’ús de cada eina –des de serres i destrals a pics i aixades, la majoria proveïdes pel Parc Natural– així com les recomanacions generals de seguretat per a les feines a bosc.

A més, el projecte ha incorporat diverses activitats d’educació ambiental orientades a conèixer les característiques naturals de la zona, com ara una ruta d’interpretació per la roureda de la vall de Siarb, parant especial atenció als rastres de la fauna i la presència de nius de voltor i altres rapinyaires localitzats als cingles propers, així com al contrast entre estrats geològics apreciables a una banda i a l’altra del riu del Cantó, un testimoni dels processos tectònics que varen originar el massís dels Pirineus. També s’ha visitat l’arbre monumental Noguer de Llavaners, per al qual posteriorment s’ha elaborat un cartell indicador. A més, s’ha dut a terme una activitat d’observació del cel nocturn per a reconèixer les principals constel·lacions visibles en aquesta època de l’any.

Ruta d’interpretació, vora el Noguer de Llavaners

Acció Escolta de Catalunya és una de les tres associacions integrants de la Federació Catalana d’Escoltisme i Guiatge (FCEG), que aplega més de 20.000 infants, adolescents i joves en 200 agrupaments escoltes presents als pobles i ciutats d’arreu del país. El projecte del Mas de Llavaners ha permès assolir diversos objectius d’aprenentatge, a partir del compromís voluntari, des del coneixement del medi natural i del món de la ramaderia extensiva de muntanya fins a l’adquisició de tècniques manuals i d’ús d’eines forestals, així com les competències transversals de treball en equip, cooperació i servei a la comunitat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada