El Parc Natural de l’Alt Pirineu coorganitza dues trobades transfrontereres als ports de Tavascan i Boet

El Parc Natural de l’Alt Pirineu, el Regional de Pyrénées Ariégeoises i els ens locals de tots dos territoris organitzen aquest divendres i dissabte dues trobades transfrontereresadreçades al veïnat i als visitants de les dues bandes dels Pirineus català i occità. Amb l’objectiu d’estrènyer llaços, promoure l’agermanament dels pobles, el coneixement mutu i l’intercanvi d’experiències, la primera activitat es durà a terme al port de Martérat-Tavascan, a les Valls de Cardós. Al dia següent s’ha programat una altra trobada al port de Boet des de la Vall Ferrera. Les jornades tenen un caire festiu i per primer cop s’emmarquen en el nou Parc Pirinenc de les Tres Nacions, marca que aglutina aquests dos espais naturals i dos més d’Andorra.

La iniciativa pretén donar un caire institucional i obert al públic a unes trobades esporàdiques que ja es feien entre els veïns i els pastors d’una banda i l’altra dels Pirineus des de temps remots i per enfortir lligams d’amistat i familiars, participar en els festes majors d’un i altre poble i, a més, organitzar usos fronterers del territori com el pasturatge dels ramats dels dos vessants. De fet, els ports de Boet i Tavascan han estat escenari constant de pas de persones entre el Pallars i l’Arieja, tant per ramaders i pagesos, comerciants, contrabandistes, invasors, emigrants temporers, excursionistes i viatgers, com els que fugien de les barbàries de les guerres, sobretot durant la Guerra Civil (1936-1939) i la Segona Guerra Mundial (1939-1944).

Guies, evadits, exiliats i forces policíaques van fer dels camins que travessaven aquests ports el seu hàbitat natural, desafiant les baixes temperatures, les nevades i l’esforç físic necessari per superar el llarg camí. En aquest sentit, és significativa la retirada d’uns 2.000 soldats republicans que fugiren pel port de Boet el 7 de febrer de 1939, morint alguns pel camí de fred i cansament. A més, al vessant pallarès d’aquest port va existir fins l’any 1885 “lo Mercat”, un espai d’intercanvi de productes d’ús ordinari on podien trobar oli, farina, sucre, eines de ferro, té, sal, formatges, i carbó, en el qual també s’hi feien tractes comercials i venda de bestiar.