El Parc Natural de l’Alt Pirineu amplia la difusió sobre productors i artesans

Aquesta setmana s’ha presentat a l’Oficina Comarcal de Turisme de Sort (Pallars Sobirà) el nou material de difusió “Apropa’t als productors i artesans del Parc”, que actualitza el que es va editar l’any 2015. Com a novetat, en aquesta edició s’hi han incorporat els productors i artesans del  municipi del Baix Pallars que, malgrat no trobar-se dins dels límits del Parc Natural de l’Alt Pirineu, engloba diverses zones dins de l’espai de la  Xarxa Natura 2000 “Alt Pallars” i EIN “Alt Pirineu” del qual el Parc en porta a terme la gestió.
Com en l’anterior edició, el material presenta, a una cara, el cens dels productors i artesans del Parc, acompanyat d’un mapa de localització de cadascun d’ells. També indica quins d’aquests productors o artesans disposen d’algun distintiu de qualitat, i hi inclou explicacions sobre el valor afegit que aporten els productes amb aquests distintius al territori i al Parc Natural. A l’altra cara hi figura el programa de visites als tallers, obradors i explotacions, on s’hi inclouen propostes d’experiències diverses, com tastos, visites a explotacions, realització de tallers, o donar de menjar els animals.  En total, són 75 els productors i artesans que apareixen al catàleg, editat en català, castellà i francès, mentre que l’any 2015 n’eren 59, i 32 les experiències que s’hi presenten, sis més que en l’anterior edició.
Activitat econòmica sostenible
 
En la sessió de presentació, el director del Parc Natural de l’Alt Pirineu, Marc Garriga, ha ressaltat la importància de la producció artesanal i agroalimentària com a element clau del Parc Natural, donat que contribueix a la conservació dels espais naturals, preserva els coneixements tradicionals i els oficis locals, alhora que esdevé una activitat econòmica sostenible, gràcies a la qual aquest és un espai viu i dinàmic.
Tot seguit s’ha dut a terme una sessió de treball en xarxa entre productors i artesans i agents del sector turístic, durant la qual han mantingut breus reunions que han permès establir col·laboracions per a la promoció d’aquestes visites. En total, hi han pres part 12 productors i artesans i vuit agents del sector turístic, entre representants de cases de turisme rural, hotels, restaurants i tècnics de turisme. També han assistit a la jornada, com a observadors,  una quinzena d’alumnes del Cicle Formatiu de Grau Superior en Guia, Informació i Assistències Turístiques en l’àmbit mediambiental i del Cicle de Comerç que s’imparteixen a l’Institut de Sort, perquè l’alumnat conegués la realitat del territori i tot el què aquest ofereix.
En un moment en què el visitant cada vegada valora més la descoberta de l’entorn que visita i la manera de fer i de viure-hi, aquestes  visites poden donar un valor afegit a l’oferta turística actual, ja sigui com a activitats incloses en paquets turístics, com a oferta associada a allotjaments, o  com a complement d’altres activitats d’oci.
Aquesta és una acció realitzada amb el suport de la Generalitat de Catalunya, cofinançada dins el FEADER, i executada per Raiels, iniciatives que arrelen.

TOTES LES NOTÍCIES