El paper dels col·legis professionals en l’obertura econòmica centra la cloenda de les jornades de la SAC

El paper dels col·legis professionals en el procés d’obertura econòmica ha estat un dels eixos centrals de la cloenda de les XVIII Jornades de la Societat Andorrana de Ciències. Després de les intervencions de professionals de molts sectors liberals, el president del Partit Socialdemòcrata, Víctor Naudi, i la consellera general demòcrata Sílvia Riva han aportat el seu punt de vista, i han insistit en com aquests organismes podran ajudar a garantir la reciprocitat necessària per a l’exercici dels professionals a Andorra i a l’estranger.

Els diferents representants i presidents de col·legis professionals que han intervingut durant aquest dissabte a les XVIII Jornades de la SAC han exposat la tasca que fa el seu col·lectiu. A més, molts d’ells han coincidit en reclamar una regulació específica de la seva professió que els permeti garantir el bon exercici dels professionals, i en qüestionar com els afectarà el procés d’obertura econòmica.

Els encarregats de tancar l’acte han estat el president del Partit Socialdemòcrata, i alhora arquitecte, Víctor Naudi, i la consellera general demòcrata, presidenta de la Comissió Legislativa d’Interior, i a més jurista, Sílvia Riva. Tots dos han coincidit en destacar que en el procés d’obertura econòmica serà fonamental per als professionals liberals el paper dels col·legis professionals.

Una de les condicions que es requereixen per a aquest sector és la reciprocitat dels seus professionals, i en aquest sentit, el president del PS, Víctor Naudi, ha assenyalat que els col·legis professionals hauran de garantir aquest fet. Ha dit que sovint els professionals andorrans ‘troben obstacles per exercir a l’exterior’, i que aleshores quan els forans vulguin exercir aquí també caldrà garantir que compleixen els mateixos requisits que hi ha als seus països d’origen.

En aquest mateix sentit, la consellera general demòcrata ha indicat que cada professió té una situació molt diferent, perquè poden variar molt les necessitats de cada país i cada sector, i que per aquest motiu és important que els col·legis professionals intentin facilitar aquest procés. Ha opinat que en molts casos aquests criteris a complir estaran relacionats amb la formació, i que precisament aquest és un àmbit on els col·legis hauran de ser persistents.

Pel que fa a la necessitat de regular les professions que s’ha exposat durant la jornada, la consellera ha reconegut que és una necessitat immediata, i ha apuntat que un cop estiguin aprovades les lleis de creació de tots els col·legis s’ha de donar aquest pas. Això sí, ha insistit en la co-responsabilitat que ha de prevaldre en aquest àmbit, ja que els professionals són els que han de saber on estan els seus límits en obligacions i tasques, però a l’hora de regular-ho cal garantir que després es pugui complir el que s’estableix.

Durant el debat posterior a les ponències també ha sorgit la inquietud entre els assistents sobre l’obligatorietat de tots els professionals liberals de tenir una assegurança. Els assistents han criticat que en alguns casos tenen dificultats per aconseguir-ho, i fins i tot des del gremi dels arquitectes s’ha posat damunt la taula que en algun cas s’han trobat que un assegurador no els vulgui assegurar. Així han manifestat l’inconvenient que suposa que la llei no obligui a les asseguradores a assegurar els professionals liberals, i des de la SAC s’ha demanat que s’estudiï la possibilitat de modificar la llei en aquest sentit.

Totes les ponències que s’han exposat en aquesta XVIII edició de les Jornades de la SAC quedaran recollides en un llibre perquè quedin plasmats tots els testimonis d’aquest dissabte i també algunes altres aportacions només escrites que no s’han pogut exposar durant l’esdeveniment.

1 comentari

  1. Osti la Riva parlant.Li va agafar un atac d’afonía per lo del Patapou i no l’hem sentit ni una vegada.
    Felicitats per la millora.
    TU SI QUE SABES

Comments are closed.

TOTES LES NOTÍCIES