El Pallars Sobirà, la comarca que més recicla de l’àmbit de Ponent i l’Alt Pirineu

La  directora dels Serveis Territorials del Departament de Territori i Sostenibilitat a Lleida i a l’Alt Pirineu i Aran, Maria Dolors Tella, i l’adjunt a direcció de l’Agència de Residus de Catalunya, Xavier Reinaldos, han presentat avui les dades del 2015 de residus municipals als àmbits de Lleida i l’Alt Pirineu i Aran. Les xifres, corresponents a les comarques de l’Alt Urgell, l’Alta Ribagorça, la Cerdanya, les Garrigues, la Noguera, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, el Pla d’Urgell, la Segarra, el Segrià, l’Urgell i la Val d’Aran, indiquen un lleuger augment en la generació de residus en aquesta àrea, tot i que la generació per càpita encara se situa per sota de la mitjana de tot Catalunya.
 
Reinaldos ha valorat els resultats de forma positiva, tot i que puntualitzant “cal buscar vies de millora en la recollida selectiva. El principi de qui més contamina més paga l’hem de dur a la pràctica”, referint-se als sistemes de pagament per generació o d’altres que siguin més eficients i transparents.
 
L’any 2015, en el conjunt de l´àmbit de Lleida i l’Alt Pirineu es van generar 190.071 tones de residus municipals, un 1,64% més que l’any anterior. Les dades situen la generació per càpita en 1,19 kg/hab./dia, per sota de la mitjana de Catalunya, que és d’1,35 kg/hab./dia.
 
La Val d’Aran és la comarca que més residus genera de tot l’àmbit, amb 942,90 kg/hab./any, i les Garrigues, la que menys, concretament 356,11 kg/hab./any. A més de la Val d’Aran, la Cerdanya i el Pallars Sobirà superen la generació mitjana de Catalunya.
 
Recollida selectiva per sota de la mitjana
 
Pel que fa als residus recollits selectivament, sense comptar els impropis –els que es llencen en els contenidors inadequats–, a Lleida i l’Alt Pirineu el percentatge de recollida selectiva neta respecte els residus municipals generats s’ha situat en el 26,49%, lleugerament per sota de la mitjana de tot Catalunya.
 
La comarca que millor separa és el Pallars Sobirà, amb un índex de recollida selectiva del 44,85%, i la que menys, la Cerdanya, amb el 19,35%. En aquest sentit, Reinaldos ha destacat “la implantació del sistema de recollida porta a porta al Pallars Sobirà que, en poc temps, l’ha convertit en la comarca líder. És un bon model i un bon referent”.
 
A més del Pallars Sobirà, la Segarra, l’Alt Urgell, el Pla d’Urgell i l’Alta Ribagorça se situen per sobre de la mitjana de tot el territori en separació de residus.
 
El municipi que recull més residus separats és Verdú, amb un índex del 56,14%, seguit de Fondarella, amb el 54,35% de recollida selectiva neta, Palau d’Anglesola, amb el 52,66%, Poal, amb el 50,93 %, i Linyola, amb un 50,53%.
 
La situació global a Catalunya
 
A Catalunya, l’any 2015 es van generar 3,7 milions de tones de residus municipals, que corresponen a 1,35 quilos de deixalles per habitant i dia. Això representa un lleuger repunt respecte l’any anterior (1,33 kg/hab/dia). Del total dels residus municipals, es van recollir selectivament el 39%. És a dir, 1,4 milions de tones, que suposen un 3,7% d’increment respecte el 2014.
 
Podeu consultar el detall de la recollida dels residus municipals de l’any 2015 per a totes les comarques i municipis al web de l’ARC.

TOTES LES NOTÍCIES